Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:842841
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mukoviscidoze pieder pie slimībām, kuras pārmanto pēc autosomāli recesīvā tipa. 3 – 4 % no visiem iedzīvotājiem ir heterozigotu nēsātāji. Slimības biežums dažādās valstīs svārstās no 1:5000 līdz 1:8000. Mukoviscidozes patoģenēzē vadošie ir sekrēcijas traucējumi jonu transmembranozā transporta traucējumi un Spoka humorālā faktora darbība, sekrēcijas traucējumu pamatā ir novirzes mukopolisaharīdu un glikoproteīdu vielmaiņā traucēta šo vielu struktūra un spēja šķīst duodenālajā saturā trahejas un bronhu sekrētā sviedros urīnā un fekālijās. Otrs svarīgs faktors mukoviscidozes patoģenēzē ir traucētais elektrolītu un ūdens transports caur eksokrīno dziedzeru membrānām.
Mukoviscidozes slimniekiem aizkuņģa dziedzeru sulā ir samazināta ūdens un elektrolītu frakcija tādēļ sulai ir augsta fermentu koncentrācija un paaugstināta viskozitāte. Analoģiski sabiezēts ir arī trahiobronhiālais un zarnu sekrēts humorālā faktora nozīme mukoviscidozes patoģenēzē tika noskaidrota sakarā ar Spoka pētījumiem. Spoks atrada mukoviscidozes slimnieku asins serumā faktoru kas traucē skropstiņepitēlija normālās kustības truša trahejas gļotādas eksplantātā šī faktora iedarbības rezultātā arī cilvēkiem samazinās gļotu evakuācija no bronhiem un bronhu gļotāda nepietiekami attīrās. Pastāv uzskats humorālais mukoviscidozes faktors ir pārveidota makroglobulīna frakcijas olbaltumviela, kas veselā organismā tiek iznīcināta.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties