Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:553754
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Muitas tiesību jēdziens, priekšmets un sistēma
Muitas tiesību jēdziens: 3aspekti: likumdošanas aspektā; juridisko zinātņu nozare; mācību disciplīna.
MT kā tiesību sistēma – kā patstāvīga tiesību nozare; adm. tiesību apakšnozare; jauktais tips - kompleksās tiesības. [kritēriji, kuri nosaka “piederību” tiesību nozarei: *muitas tiesību priekšmets (vispārīgais), *metode jeb regulējums muitas tiesībās vai administratīvajās tiesībās (lielāka problēma atdalīt abas minētās nozares].
Muitas tiesību subjekti: iesaistīti admin.tiesiskajās attiecībās (no adm.tiesības regulēj.avotiem) = muitas tiesības regul.akti.
Miuitas tiesību priekšmets – sabiedrisko attiecību (plašāk - interešu) regulators, kas ir tiesiski nostiprināts un aizsargāts.
[Pārvietošana pāri muitas robežai - darbības, kas veicamas preču ievešanai Latvijas Republikas muitas teritorijā vai izvešanai no šīs teritorijas jebkurā veidā. // Preces - jebkura kustama manta, arī valūta, vērtslietas, jebkuri enerģijas veidi un transportlīdzekļi, izņemot komerciālos transportlīdzekļus.]
Tiesiskās regulācijas metodes: paņēmiens vai to kopums, kādā veidā iedarbojas uz sabiedriskajām interesēm: >>> imperatīvā - visraksturīgākā adm.tiesībām; galvenā iezīme: valstiski imperatīvs regulācijas pirmavots; >>> dispozitīvā - ietver sevī civiltiesisko regulācijas attiecību principu (vienlīdzības pozīcijas abām pusēm).
Muitas tiesību mērķis- muitas tiesisko interešu regulēšana.
Uzdevumi – 1. normatīvais, tiesiskais nodrošinājums (muitas politika), 2. tiesību un pienāk. reglamentācija (attiecībā uz tiesību subjektiem); 3. atbildības paredzēšana- administratīvās, disciplinārās, materiālās un kriminālās.
2 kategorijas, lai varētu apzīmēt muitas tiesību vietu tiesību sistēmā: ** “muitas pārvaldīšana” - attiecības nosaka Adm.tiesību priekšmets. ** “valsts muitas darbība” (muitas lietas) – attiecības nosaka muitas tiesību priekšmets.
Muitas tiesību iekļaušana adm.tiesību sistēmā sašaurina muitas tiesību regulēšanas priekšmetu (piem, nebūtu noteiktu muitas tarifu >> to politikas; muitas brokeri, muitas procedūras).
[Pārvadātājs - persona, kura faktiski pārvieto preces, vai persona, kas ir atbildīga par transportlīdzekļa izmantošanu.]
Muitas mehānisma pamatfunkcijas: fiskālā un regulatīvā. (Attiecību kopums, kas tiek regulēts MT normu ietvaros tiek iedalīts 2 pamatveidos: 1. Intereses, kas attiecināmas uz adm. tiesisko regulējumu (kvotas, licencēšana); 2. Intereses, kas attiecināmas uz fiskāli tiesisko regulējumu.
Muitas tiesības kā zinātne – raksturo: zināšanu kopums par MT attiec. (intereses), M režīmu veidi, MT priekšrakstos paredzētā atbildība.
Muitas režīms — pasākumu un saistību kopums, kas nosaka rīcību ar precēm, kuras pārvietojamas pāri muitas robežai.
Muitas tiesību subjekts- persona, kura potenciāli ir spējīga piedalīties MT attiecībās un sakarā ar jurid. normu spēku (priekšrakstiem) ieguva tiesību subjekta īpašības.
MT attiecību subjekts pastāv kā reāls tiesisko attiecību dalībnieks (fiz./jur. personas)…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1211077
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties