Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:336331
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

MINERĀLVIELAS
- ir neorganiski elementi, kas cilvēkam jāuzņem. Biosfērā tie ir ļoti kustīgi elementi, viegli gaistošu vai šķīstošu savienojumu veidā tie iekļaujas visos galvenajos bioģeoķimiskajos ciklos. Dabā patstāvīgi notiek minerālvielu aprite no nedzīvās dabas dzīvajā un otrādi, veidojot noslēgtu ciklu. Minerālvielām - uzturā ir neaizstājama nozīme, jo tās ir nepieciešamas organisma dzīvības procesiem un normālai attīstībai. Minerālvielas nodrošina organisma audos neitrālu reakciju un noteiktu osmotisko spiedienu, piedalās šūnu kairinājuma – uzbudinājuma procesos, veicina vai kavē dažādu fermentu darbību, tā ietekmējot visdažādākās vielmaiņas norises. Minerālvielas piedalās arī skeleta veidošanā. Cilvēka organisms minerālvielas saņem ar uzturu un daļēji ar ūdeni un gaisu.
Cilvēka un dzīvnieku organismos minerālvielas atrodamas visu audu sastāvā, vairumā fermentu un hormonu. Tās piedalās organisma apgādē ar enerģiju un šūnu apgādē ar skābekli, nodrošina centrālas nervu sistēmas darbību, nepieciešamas jaunu audu veidošanai, audu reģenerācijai un daudziem citiem procesiem. Īpaši nozīmīga ir minerālvielu loma organisma skābju- bāzu līdzsvara uzturēšanā.
Minerālvielas , kuras organismā atrodas lielākos daudzumos, pieņemts dēvēt par makroelementiem, un to daudzumu organisma audos un uzturlīdzekļos var izteikt procentos. Pie makroelementiem pieder nātrijs, kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, hlors, sērs un citi.
Minerālvielas, kuru daudzumu audos un uzturlīdzekļos vērtē procentu tūkstošdaļās, apzīmē par mikroelementiem. Pie tiem pieskaita varu, cinku, mangānu, kobaltu, niķeli, jodu, fluoru un citus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties