Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:369346
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.03.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

ASV un tās sabiedroto īstenotā militārā operācija Irākā un tai sekojošā valsts okupācija izraisīja lielas diskusijas par šīs bruņotās misijas atbilstību starptautisko tiesību normām. Viena no šīs diskusijas neatņemamām sastāvdaļām ir šīs operācijas saskaņotība ar starptautisko humanitāro tiesību normām.
1949.gada Ceturtā Ženēvas konvencija aizsargā okupētas valsts civiliedzīvotāju tiesības un nosaka, ka militārs spēks var tikt vērsts pret pretinieka bruņotajiem spēkiem, nevis pretējās karojošās puses civiliedzīvotājiem. Respektīvi, karadarbībai jānorisinās starp abu pušu kaujiniekiem. Tomēr mūsdienu asimetriskās karadarbības apstākļos šīs konvencijas normas pielietošana ir praktiski neiespējama, jo bieži pretējās puses kaujinieki, kad neveic uzbrukumus pretējās puses karaspēkam, iekļaujas civiliedzīvotāju vidū. Šādu taktiku pret ASV un sabiedrotajiem izmanto dažādas Irākā darbojošās kaujinieku grupas. Irākas gadījumā šāda nemiernieku taktika ir radījusi precedentus, kad ASV militārpersonas veikušas uzbrukumus pret civiliedzīvotājiem, jo bijis pamats (var būt arī nebijis) uzskatīt, ka civilā persona vai personas grasās veikt uzbrukumu pret amerikāņu karavīriem.
Irākas situācijā atsevišķos gadījumos ir neievērots arī starptautiskajās tiesībās minētais norobežošanās princips, kurš, paredz, ka civilisti nevar kļūt par uzbrukuma objektu, izņemot gadījumus un tik ilgi, kamēr viņi tieši piedalās karadarbībā. Būtisks aspekts ir arī proporcionāla spēka pielietošana pret personām, kas neizmantojot šaujamieročus vardarbīgā veidā vēršas pret okupācijas režīmu.1 Šajā sakarā jāatzīmē, ka Irākas militārās operācijas laikā sabiedroto aviācija un citi precīzie ieroči tika vērsti ne tikai pret militāriem objektiem, bet arī valsts pārvaldes institūcijām. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1156979
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties