Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:880658
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Cenas elastība attēlo preču vai pakalpojumu pieprasījuma izmaiņas, atkarībā no cenas izmaiņas. Tās formula ir šāda: “Epd= (Δqd/Δp)x(p/qd), kur Epd- cenas elastības koeficients, Δqd- pieprasījuma izmaiņas, Δp- cenas izmaiņas, p- sākotnējā cena, qd- sākotnējais pieprasījums”. Atkarībā no situācijas, var izmantot citas formulas. Dotā formula tiek izmantota, ja ir novērojamas mazas izmaiņas. Cenas elastības rezultāts ir negatīvs, jo preces cenas un pieprasījuma izmaiņas ir pretējas.
Pieprasījums pēc cenas ir absolūti elastīgs jeb Epd= ∞, ja preču cena tiek pazemināta un ienākumi pieaug. Vienādi elastīgs pieprasījums pēc cenas jeb Epd= 1 rodas, ja cenas pazeminājums un pieprasījuma palielināšanās izmainās par 1%. Aboslūti neelastīgs pieprasījums pēc cenas jeb Epd= 0 ir tad, kad neatkarīgi no cenas izmaiņas, pieprasījums nemainās.
Pieprasījums ir elastīgs gadījumā, kad preces daudzuma izmaiņas ir lielākas nekā cenas izmaiņas jeb ED>1. Neelastīgs pieprasījums ir gadījumā, kad pieprasītā daudzuma izmaiņas ir mazākas nekā cenas izmaiņas jeb ED<1. Galvenie faktori, kas ietekmē pieprasījuma elastīgumu ir aizvietotājpreču pieejamība, ienākumu daļa, kāda tiek tērēta konkrētā produkta iegādei, laika periods un ieradumu preces. Ja tirgū būs pieejami vairākas konkrētās preces aizvietotājpreces, tad pieprasījums būs elastīgs. Pieprasījums pēc īpašām precēm un pakalpojumiem arī veicina elastīgumu.

Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1383664
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties