Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Mikro un makroekonomika. Resursu ierobežotība. Alternatīvās izmaksas. Ekonomiskās sistēmas. Vienkāršotais tirgus modelis

     

    Konspekts6 Ekonomika

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:167584
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kādi ir preču ražošanas pastāvēšanas pamatnosacījumi?
Preču ražošanas pastāvēšanas virzītājspēks ir motivācija. Visstiprākais darbības motīvs ir nauda, jo tā paplašina indivīda darbību brīvību. Ekonomisko subjektu rīcību ietekmē dažādi faktori, rodas pieprasījums, kas liek saimnieciskās darbības veicējiem meklēt jomas, kurās iespējams apmierināt cilvēku vajadzības, tajā pašā laikā gūstot labumu peļņas veidā. Otrs ekonomiskās ievirzes motīvs ir īpašuma forma- atkarībā no īpašuma formām veidojas noteiktas attiecības starp cilvēkiem materiālo labumu ražošanas, sadales un patēriņa procesā.

• Brīvā tirgus ekonomika un komandekonomika kā pretstati.
Galvenā atšķirība ir ekonomikas pārvaldes forma- komandekonomikā ekonomiskos pamatjautājumus (ko ražot? kā ražot? kas patērēs?) atbild un realizē valsts, turpretī brīvajā tirgus ekonomikā valsts neiejaucas ekonomiskajos procesos, uz ekonomikas pamatjautājumiem atbild tirgus- tiek ražots tas, ko grib patērētāji, ražošana notiek ar viszemākajām izmaksām un augstāko peļņu un preces patērē tas, kas spēj samaksāt. . Komandekonomikā galvenā īpašuma forma ir sabiedriskais (valsts) īpašums, brīva tirgus situācijā katrs patērētājs izvēlas kur izlietot savus ienākumus, īpašumus iegādājas tie, kas spēj to atļauties. Komandekonomikā ražotājs strādā pēc valsts noteikta plāna, turpretī brīvā tirgus ekonomikā ražotājs pieņem lēmumu, cik daudz un ko saražot, par kādu cenu pārdot. Komandekonomikā nav svarīgu stimulu strādāt efektīvāk, ātrāk, kvalitatīvāk, jo visu diktē un pārvalda valsts, kā arī nepastāv konkurence. Brīvā tirgus ekonomikā pastāv daudz ekonomisko stimulu- konkurence, gūtā peļņa, lielāka alga, zemākas cenas prece.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1383195
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties