Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:636937
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mērķtiecīgas psihiskās aktivitātes laikā aktivējas neironu tīklojumi (task positive network), kad nepieciešams pievērst uzmanību kādam „uzdevumam”. Izmantojot funkcionālās attēlveides metodes (piemēram, fMRI), ir noteikti smadzeņu reģioni, kuros novērojama augstāka aktivitāte: dorsālā, dorso-laterālā un dorso-ventrālā prefrontālā garoza, saliņa (insula) u.c. apvidi. Tai pat laikā, ir smadzeņu rajoni, kuros šajā mirklī notiek aktivitātes samazināšanās – mugurējā jostas kroka (PCC), mediālā prefrontālā garoza, stūra kroka u.c. Tātad šādas mērķtiecīgas psihiskās aktivitātes laikā aktīvi ir tie smadzeņu apvidi, kas nepieciešami kognitīvu uzdevumu risināšanai, savukārt, ar to nesaistītajos apvidos aktivitāte samazinās.
Lai kontrastētu ar mērķtiecīgi virzītas uzmanības saistītajiem smadzeņu apvidiem, nereti lieto terminu task-negative network. Pie šādiem tiek pieskaitīts default-mode network sistēma. Šajā tīklā pieskaita jau iepriekš minētos smadzeņu apvidus, kuros novērota aktivitātes samazināšanās mērķtiecīgas psihiskās aktivitātes laikā. Šī tīkla aktivācija saistāma ar domu klejošanu (mind wandering). Neirozinātnē aizvien tiek atklāti jauni smadzeņu apvidi, kas pieskaitāmi šim tīklam, tāpēc tā bioloģiskā nozīme ir neskaidra. Tomēr to skaidro ar „iekšējo domāšanu”, kuras laikā persona var apcerēt nākotni, atsaukt atmiņā pagātnes notikumus. Papildus tam, šāda tīklojuma darbība ļauj indivīdam monitorēt apkārtējo vidi, neveltot tam lielu uzmanību (sarga funkcija).

Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties