Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:656157
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Meža nozīme dabā un cilvēka saimnieciskajā dzīvē
Mežs aizņem gandrīz pusi no mūsu valsts sauszemes teritorijas. Tāpēc Latvijas daba un sabiedrība ir nesaraujami saistīta ar mežu. Meža daudzums, tā kvalitāte un ģeogrāfiskais izvietojums noteic Latvijas piederību valstīm, kurās koksnes produkciju izmanto ne tikai vietējam patēriņam, bet tā ieņem ievērojamu vietu ārējā tirdzniecībā. Ievērojot Latvijas meža lielo nozīmi ekonomiskajā, ekoloģiskajā un sociālajā izpratnē, tas jāapsaimnieko efektīvi un tajā pat laikā videi draudzīgi. Mežsaimniecība aptver visu teritoriju un nekoncentrējās atsevišķās vietās. Mežsaimniecība, mežizstrāde un kokapstrāde bieži lauku apvidos ir vienīgie darba devēji. Līdz ar to no vienas nelielas kokzāģētavas labklājības bieži ir atkarīga vesela pagasta vai ciema labklājība.
Mežsaimniecības un mežrūpniecības nozarē Latvijā uz 1998. gada beigām bija nodarbināti 42000 cilvēku, no kuriem mežsaimniecībā un kokmateriālu sagatavošanā 13000, kokapstrādē 24000, mēbeļu rūpniecībā 5000 cilvēku. Vidējā darba alga nozarē ir 120 latu mēnesī.
Pieņemot, ka katra darba vieta netieši dod darbu vēl 2-3 cilvēkiem citās nozarēs, kopējā ietekme uz darbaspēka tirgu varētu būt ap 85000 – 130000 cilvēku.
1998. gadā nozares devums iekšzemes kopproduktā bija ap 8–12%, eksportā 32 %.
Mežs ir viens no svarīgākajiem dabas „orgāniem” ir patvērums daudz un dažādām dzīvības formām, augiem, kurus mūsdienās izmanto medicīnā. Mežos dzīvo cilvēki, kuriem, ir sveša mūsdienu modernā sabiedrība, tās vērtības un uzskati. Mežs kā pasaules plaušas, tas ne tikai ražo skābekli, bet arī attīra gaisu no mūsdienu modernās dzīves kaitīgā piesārņojuma. Nemazāk svarīga ir mežu nozīme cilvēku veselības uzlabošanā un atpūtā. Ļoti svarīgu lomu mežs spēlē arī klimata regulēšanā, taču par nožēlu jāatzīst jo vairāk tiek izcirsti meži, jo vairāk tiek apdraudēta dabīgā ekosistēma un līdz ar to arī cilvēka pastāvēšana.
Mērenās un Tropu joslas meži
Mērenās joslas apgabalos klimats reti ir ļoti karsts vai ļoti auksts: gadā vismaz četrus mēnešus vidējā gaisa temperatūra sasniedz 10 0C vai vairāk, bet vismaz vienu mēnesi temperatūra ir zem 5 0C. Mērenā klimata apgabalos daudzi augi, arī lapu koki, labi pārziemo, bet neskatoties uz to šeit nav liela sugu daudzveidība (apmēram 250). Ziemeļos esošajā mežu zonā, darbojas milzīgi mežrūpniecības kompleksi, kuri izmanto gan koksni, gan tās pārpalikumus-zarus, skaidas, skujas. No tiem ražo skaidu plāksnes, kartonu, celulozi. Šajos kompleksos tiek sagatavotas arī izejvielas ķīmiskajai rūpniecībai. Skuju ekstraktu plaši izmanto kosmētikā.


Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1200944
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties