Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:254562
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.03.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

22. Ūdens patēriņa deficīts un apūdeņošanas vajadzība
Ūdens patēriņa deficīts ir lielums, kas var noteikt faktisko ūdens patēriņa deficītu konkrētos augsnes un hidroģeoloģiskos apstākļos un konkrētām kultūrām.
Apūdeņošanas efektivitātes galvenais priekšnoteikums ir tās tehniski un ekonomiski pamatota lietošana tur, kur tā dod vislielāko efektu. Izšķir ekonomisko un fizisko apūdeņošanas vajadzību. Ekonomiskā apūdeņošanas vajadzība izriet no konkurentspējīgas lauksaimniecības prasībām. Lai nodrošinātu augstas un stabilas lauksaimniecības kultūraugu ražas pie nelabvēlīgām meteoroloģisko apstākļu novirzēm, apūdeņošana ir nepieciešama arī nosusināmo augšņu zonā. No šī viedokļa apūdeņošana ir perspektīva arī Latvijā prasīgu kultūru stabilu ražu iegūšanai. Apūdeņošanas fizisko vajadzību var raksturot ar mitruma deficīta lielumu, kas atkarīgs no faktoriem, kuri nosaka augsnes aktīvā slāņa ūdens bilanci. Apūdeņošanas fiziskā vajadzība Latvijas dažādos agroklimatiskajos rajonos ir atšķirīga.

23. Apūdeņošanas režīms. Laistījuma deva un apūdeņošanas norma. Hidromodulis.
Apūdeņošanas režīms ir laistījumu devu un termiņu kopums, kas dotajos klimatiskajos un augsnes apstākļos sedz ūdens patēriņa deficītu, nodrošinot apūdeņojamajai kultūrai vēlamo augsnes mitruma režīmu. Apūdeņošanas režīma aprēķini balstās uz augsnes aktīvā slāņa ūdens bilances vienādojumu. Apūdeņošanas režīmu var aprēķināt arī analītiski, izmantojot starprezultātus, ko iegūst ar iepriekš aprakstītajiem matemātiskajiem modeļiem METUL un METQ Latvijas meteoroloģiskajām stacijām.
Laistījuma deva ir ūdens daudzums, kuru padod vienā laistījumā.( mmax = Wg – Wo ),kur maksimālā pieļaujamā laistījuma deva(mmax), augsnes aktīvā slāņa lauka mitrumietilpība(Wg), faktiskais ūdens krājums pirms apūdeņošanas(Wo)
Apūdeņošanas norma ir ūdens daudzums, kāds jāpadod ar apūdeņošanu, lai visā veģetācijas periodā uzturētu apūdeņojamai kultūrai optimālu augsnes mitruma režīmu. (M = m * n), kur apūdeņošanas norma (M, m3/ha vai mm), laistījumu deva(m,mm), laistījumu skaits (n)
Hidromodulis ir lielums, kas raksturo apūdeņošanai nepieciešamā ūdens padošanas intensitāti.(qm(mm/d) = 0,116qm(l/s*ha))

24. Apūdeņošanas režīma grafoanalītiskais aprēķins.
Augsnes aktīvā slāņa ūdens bilances faktorus attēlo grafiski kā laika funkcijas un, grafiski summējot, iegūst ūdens patēriņa deficīta summārās līknes Mmax un Mmin, starp kurām ieprojektē laistījumus. Grafiskā paņēmiena priekšrocība ir tā uzskatāmība, bet galvenais trūkums ir tas, ka netiek ievērota iespējamā ūdens noplūde no augsnes aktīvā slāņa, kas var notikt, nolīstot lielākam nokrišņu daudzumam. Bez tām netiek pilnīgi ievērtēta augsnes aktīvā slāņa kā regulējošā tilpuma nozīme

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties