Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:206669
 
Vērtējums:
Publicēts: 31.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Kas ir mejoze    3
2.  Reduktīvā dalīšanās    4
2.1.  Profāze I    4
2.2.  Metafāze I    6
2.3.  Anafāze I    6
2.4.  Telofāze I    7
3.  Ekvācijas dalīšanās    7
3.1.  Profāze I    7
3.2.  Metafāze I    7
3.3.  Anafāze I    7
3.4.  Telofāze I    8
4.  Mejozes ģenētiskās sekas    8
5.  Galvenās atšķirības starp mejozi un mitozi    9
6.  Hromosomu skaita izmaiņas, kas saistītas ar mejozi    10
6.1.  Hromosomu neatiešana mejozē    10
  Izmantoto informācijas avotu saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

Mejoze ir sarežģīta dzimumšūnas dalīšanās, kas nodrošina haploīdu šūnu veidošanos no diploīdām. Veidojas gametas jeb dzimumšūnas. Pirms mejozes ir notikusi DNS replikācija, tāpēc katra hromosoma sastāv no 2 hromatīdām. ( 3 )
Mejoze sastāv no diviem secīgiem šūnu dalīšanās cikliem. Pirmo dalīšanos sauc par reduktīvo dalīšanos, kuras rezultātā hromosomu skaits samazinās uz pusi (cilvēkam no 46 uz 23). Otrā mejozes dalīšanās – ekvācijas dalīšanās – ir parasta mitoze (hromosomu skaits vairs nemainās – ir haploidāls). ( 1 )
Abus ciklus iedala fāzēs, līdzīgi mitozei. Pirmā cikla fāzes apzīmē ar romiešu ciparu I, bet otrā cikla fāzes – ar II. ( 2 )
Bez hromosomu skaita samazināšanās mejozē notiek arī gēnu rekombinācija, homoloģiskajām hromosomām apmainoties ar iecirkņiem profāzē I. Mejoze ilgst vairākas diennaktis, pat nedēļas, tā var būt pārtraukta uz ilgu laiku (cilvēka olšūnām veidojoties uz 12 – 50 gadiem).( 2 )
Mejozes rezultātā izveidojas četras šūnas ar pusi no sugai tipiskā hromosomu skaita; katra šāda haploidāla šūna satur tikai vienu katra gēna alēli, pie tam katrā no tām var izrādīties dažādas hromosomu un gēnu kombinācijas.

Anafāzē I notiek homoloģisko hromosomu attālināšanās uz pretējiem šūnas poliem (atšķirībā no mitozes, kur attālinās hromatīdas), Katra hromosoma sastāv no divām hromatīdām, ko kopā satur nesadalījusies centromēra. Šīs hromatīdas var atšķirties pēc gēnu sastāva, ja profāzē I ir notikusi krustmija.
Abas katra bivalenta hromosomas var atvirzīties uz jebkuru no šūnas poliem ar vienādu varbūtību (50%), turklāt šis process dažādos bivalentos notiek savstarpēji neatkarīgi. Šī hromosomu izturēšanās ir kombinatīvās mainības citoloģiskais pamats.

Anafāzē I notiek homoloģisko hromosomu attālināšanās uz pretējiem šūnas poliem (atšķirībā no mitozes, kur attālinās hromatīdas), Katra hromosoma sastāv no divām hromatīdām, ko kopā satur nesadalījusies centromēra. Šīs hromatīdas var atšķirties pēc gēnu sastāva, ja profāzē I ir notikusi krustmija.
Abas katra bivalenta hromosomas var atvirzīties uz jebkuru no šūnas poliem ar vienādu varbūtību (50%), turklāt šis process dažādos bivalentos notiek savstarpēji neatkarīgi. Šī hromosomu izturēšanās ir kombinatīvās mainības citoloģiskais pamats.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1129693
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties