Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:301759
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.12.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mātes piens – zāles pret vēzi?
Ilgsošā laika periodā (20 g.) veikti pētījumi liecina, ka sievietes, kuras savus mazuļus zīdījušas ilgāk par pusgadu, retāk saslimst ar krūts un/vai olnīcu vēzi. Kopš 2000. gada zinātnieki cenšas izstrādāt vēža un infekcijas slimību terapiju, kas būtu balstīta uz mātes pienā esošajām olbaltumvielām, tātad – cenšas radīt medikamentus, kuru sastāvā būtu mātes piena olbaltumvielas. To, ka mātes piena olbaltumvielas spēj cīnīties ar vēža šūnām, zinātnieki atklāja nejauši. Viņi uzpilināja no mātes piena iegūtu ekstraktu uz pirmsvēža veidojuma – papilomas. Tikai sakritības dēļ vēža barotnei, kas tika izmantota šajā eksperimentā, bija zems pH līmenis – tāds, kāds tas ir zīdaiņa kuņģī. Mātes piena olbaltumvielas spēja tikt galā ar vēža šūnām!
Tā zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka mātes pienā esošās olbaltumvielas, nokļūstot zīdaiņa kuņģī, veido šūnas, kuru uzdevums ir cīnīties ar vēža šūnām. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Zīdainītis pirmajā dzīves gadā ļoti ātri aug, un šajā laikā šūnas arī ļoti strauji dalās. Taču strauja šūnu dalīšanās saistīta ar ļaundabīga audzēja draudiem. Lai tā nenotiktu, daba izstrādājusi aizsargmehānismu – mammas pienu.
2008. gadā zinātnieki sāka darbu pie trim dažādiem uz mātes piena olbaltumvielu bāzes balstītu pretvēža preparātu klīniskajiem pētījumiem.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties