Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:156873
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dzimis 1901. gada 4. augustā, ASV, Ņuorleānā (viņš pats apgalvo, ka īsti nezin, kad vinš ir dzimis, bet dzimšanas dienu viņš parasti atzīmē 4. jūlijā. Nereti viņš izmanto 1900. gadu kā savas dzimšanas gadu, tas parasti ir uz skatuves, formālos dokumetnos dzimšanas gads tiek traktēts kā 1901. gads). Luiss Ārmstrongs zināms arī pēc diviem skatuves vārdiem: “Satchmo” un “Pops”

Luiss Ārmstrongs bija harismātiskas dabas un spilgtā personība, kas džeza mūziku pārvērta spilgtā un populārā mākslās formā. Arī viens no slavenākajiem 20.gs. mūziķiem, kurš pirmais slavenu padarija trompetes skanējumu, un kurš savas karjeras beigās zināms arī kā džez mūzikas vokālists un virtuozs.

1918.g. martā viņš aprecējās ar Deiziju Pārkeri no Gretnas Luiziānas štatā. Viņi adoptēja 3.g. vecu zēnu, tomēr pēc neilga laika viņi izšķīrās, uzkatot savu laulību par neveiksmīgu.
1922. g. Luiss Ārmstrongs pārcēlās uz Čikāgu, kas jau tājā laika bija ieguvusi džeza mūzikas slavu. Džo Olivers viņu uzaicināja pievienoties savam Creoles džeza orķestrim, kurš 20-to gadu sākumā bija slavenākais Čikāgā. 1923. g. Luiss Ārmstrongs spēlējot 2. klarneti veica savu pirmo ierakstu, ierakstot arī savu pirmo solo.

Viņa otrā sieva, pianiste Lila Hārdina Ārstronga, mudināja viņu sniegties pēc augstākiem mērķiem, tā rezultātā 1924. gadā viņš draudzīgi šķiras ar Džo Oliveru un viņa orkestri un pārceļas uz Ņujorku, kur viņu Flečers Hendersons uzaicina spēlēt savā orķestrī, kur spēlē trompeti, lai pievienotos šī instrumeta partijas labākajiem virtuoziem.
Parālēli Flečera orķestrim viņš sadarbojas ar senu draugu, pianistu Viljamsu Klarencu no Ņuorleānas, un viņa izveidoto mazo džeza orķestrīti, kur spēlē trompeti.

Pēc darbošanās divos orķestros, 1925. gadā viņš atgriežas Čikāgā, kur sāk ierakstu ar “Hot Five” un “Hot Seven”, radot tā laika hītus, kā piemēram: “Potato Head Blues” un “Muggles”


Pavadot četrus gadus Čikāgā sadarbojas ar dažādiem mūzikiem. Taču 1929. g. Luiss Ārmstrongs ir spiests doties uz Losandželosu, no kurienes 1930. gadā viņš sāk savu pirmo koncertturneju pa Eiropu. Pēc daudziem gadiem kas pavadīti koncertturnejā uzstājoties dažādās Eiropas Metrapoles, Luiss Ārmstrongs atgriežas Ņujorkā, kur arī apmetas uz patstāvīgu dzīvi.


Koncertturnejas laikā viņš izpildija vairāk kā trīssimtus koncertu gadā, tajā laikā, tas bija viens no iespaidīgākajiem skaitļiem šovbiznesa industrijas vēsturē.

1947. gadā notiek pasākums, kurš gūst ļoti lielu atsaucību, tas viss notiek Ņujorkas muzikas hallē, kur piedalās pats Luiss Ārmstrongs un Džeks Tigardens.
Luisa Ārmstronga Big Benda menedžeris Džo Glasers sadala šo Big Bendu izveidojos 6 mazākas džaza grupiņas.
Vienā no tādām apvienojas Luiss Ārmstrongs, Džeks Tigardens, Erls Hains un citi tajā laikā zināmi mūziķi, izveidojot stabilu džeza orķestri.
Bilija Berga Supper Kluba atklāšanā viņi sevi pasludina par grupu un nosauc sevi par “All Stars”

Šajā laikā Luiss Ārmstrongs veic ļoti daudz dažadus ierakstus ar dažadiem māksliniekiem, piedalās dažādos filmu ierakstos, kopā aptuveni trīsdesmit filmās.
1964. gadā, kad Luisam Ārmstrongam jau ir 63. gadi, apgrozībā tiek laista dziesma, kura iekļūst pop čārtu pirmājās vietās, un pats Luiss Ārmstrongs kļūst par vecāko izpildītāju, kas iekļuvis šādu topu pirmajās vietās, šī dziesmā bija “Hello Dolly”

Pēc visiem pārdzīvojumiem sakarā ar studijas darbu un mājām, Luiss Ārmstrongs dodas garā koncertturnejā, apmeklējot visas lielākās pilsētas gan Eiropā gan Āzijā, gan pabija savu seņču dzimtenes kontinentā – Āfrikā. Jāpiebilst, ka šie koncerti kļūst par vieni no apmeklētākajiem un pārdotākajiem tajā laikā, kaut arī uz skatuves parādās tādas uzlecošas zvaigznes kā “The Beatles”.

Pēc koncertturnejas viņa veselība sāka strauji pasliktināties, bet viņš turpināja savu nostādīto ceļu un turpināja sniegt koncertus tur pat mājās.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties