Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:746589
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.06.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lietvārdu atvasinājumi ar izskaņu –ums, kas darināti no adjektīviem, pievienojot izskaņu adjektīva celamam (piemēram, daiļš-daiļums, rožains-rožainums u.c.)
Ļoti maz darinājumu no lietvārdiem un apstākļa vārdiem. (piemēram, austra-austumi, pušu-pušums u.c.)
Ar piedēkli –um- visbiežāk darina abstraktus jēdzienus. Pirmkārt darina tādus īpašību nosaukumus, kuriem ir dažādas abstrakcijas pakāpes. Piemēram dzirdes, redzes, ožas, garšas un taustes īpašību nosaukumos abstrakcijas pakāpe ir vājāka, jo īpašība tiek uztverta priekšmetiskā veidā.(piemēram, aklums, asums, augstums, biezums, slapjums, mitrums, vecums u.c.)
Atvasinātie īpašību nosaukumi, kas darināti no verbiem ar izskaņu –ums parasti ietver rezultāta nozīmi. (piemēram, nodegums, nosarkums, iedegums, spīdums u.c.)
Vāja abstrakcija piemit arī tiem lietvārdiem, kas apzīmē rakstura īpašības. Šie lietvārdi parasti atvasināti no adjektīviem (piemēram, bērnišķīgs-bērnišķīgums, kareivisks-kareivīgums u.c.)
Taču vispilnīgākā apstrakcija piemīt tiem lietvārdiem ar piedēkli –um, kas nosauc pamatvārdā ietvertās īpašības substantivējumu (piemēram, cēls-cēlums, cildens-cildenums, labs-labums u.c.)
Ir gadījumi, kad vienai un tai pašai formai piemīt dažādas nozīmes, ja nav konteksta (piemēram, rūgtums kā abstrakta īpašība un rūgtums kā īpašība ar garšas nozīmi)
Visvairāk ar izskaņu –ums darina darbību vai norišu nosaukumus, kurus atvasina no darbības vārdu pagātnes celmiem. Un šie atvasinājumi var izteikt pabeigtu darbību vai norisi (piemēram, atgadījums, brīdinājums, izsacījums, vaicājums u.c.) Nereti šiem atvasinājumiem var būt sinonīmija ar atvasinājumiem, kuriem ir –e (piemēram, produkcijas ieguvums vai ieguve)

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1333046
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties