Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:822088
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.04.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

15. Mākslinieks A. pastaigājoties pa lauku, kas pieder B., ieraudzīja lielu laukakmeni. A. aizveda to uz savu darbnīcu un izveidoja no tā skulptūru. B. to uzzinājis pieprasīja atdot skulptūru viņam. Kam pieder mākslas darbs? Vai atlīdzība kādam pienākas?
Atbilde: CL 982.pants – „Ja atdalīt nav iespējams vai ja sveši materiāli apstrādāti bez īpašnieka ziņas un gribas, tad, ja savienojums un apstrādājums izdarīts ļaunā ticībā, savienotās vai apstrādātās lietas īpašnieks var vai nu prasīt jauno lietu par savu īpašumu, bez pienākuma atlīdzināt par tās sastāvā iegājušo svešo lietu un par darbu, vai arī, atstājot īpašumu vainīgajam, prasīt, lai samaksā augstāko no cenām, kādas viņa lietai bijušas no tās dienas, kad tā paņemta, līdz tai dienai, kad viņam šo atlīdzību piespriež, un bez tam arī lai atlīdzina visus zaudējumus”.
Tātad mākslinieks A, pie nosacījuma, ka zināja par to, ka lauks pieder B, paņēma akmeni no B īpašuma(lauka) bez ziņas un izveidoja skulptūru. B ir tiesīgs prasīt skulptūru sev kā savu īpašumu, par ko viņam A nav nekas jāatlīdzina, t.i., nav jāatlīdzina māksliniekam par viņa ieguldīto darbu un materiāliem, kas izlietoti, lai izveidotu skulptūru. Ja B skulptūru atstāj māksliniekam, tad b ir tiesīgs prasīt no mākslinieka, lai tas viņam samaksā augstāko cenu(parasti tā ir t.s. tirgus cena), kāda ir no akmens paņemšanas dienas līdz dienai, kad tiek piespriests atlīdzināt. Tāpat B var prasīt, lai A atlīdzina citus zaudējumus, kas radušies ar akmens paņemšanu no lauka, piemēram, akmens vietā izveidojusies liela bedre, kura jāaizlīdzina, akmens transportēšanas laikā izdangāts lauks un radītas rises, bojāti sējumi utt.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1378676
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties