Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:393504
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

PSRS
- Nabadzīgajiem atņēma zemi un izveidoja šo zemju vietā kolhozus. Cilvēkiem tas nepatika un zemnieki, kuriem bija sava zeme mēdza to iznīcināt un arī nogalināt dzīvniekus, lai protestētu pret šiem lēmumiem. Cilvēki sāka mirt no bada.
- Kongress paziņoja par pāreju no sīksaimniecībām uz lielražošanu kolektīvajās saimniecībās jeb kolhozos. Līdzās politiskajiem mērķiem (iebiedēt sabiedrības grupas, kuras potenciāli varēt izrādīt pretestību Komunistiskās partijas diktatūrai; iznīdēt individuālisma un privātīpašnieciskos instinktus; uz zemniecības ekspluatācijas rēķina īstenot industrializācijas plānus) pastāvēja vēlme ar kolektivizācijas palīdzību stabilizēt lauksaimniecisko ražošanu. Sākās masveida kolektivizācija, ko īstenoja galvenokārt ar administratīvām piespiedu metodēm. Kolektivizācija bija īsts Padomju valsts karš pret zemniecību. Būtiska kolektivizācijas sastāvdaļa bija kulaku kā šķiras likvidēšanas politika.

- PSRS izveidoja sistēmu, kur viņi nebija atkarīgi no importa. Tā ir neatkarīga no ārējiem satricinājumiem un starptautiskajām kapitāla plūsmām. Tāpēc to neietekmēja ASV Lielā Depresija.
- Tiek izveidota jauna ekonomiskā politika jeb neps. Laukos tika atceltas pārtikas repartīcijas, produktus, kas zemniekiem palika pāri pēc pārtikas nodokļa nomaksāšanas, drīkstēja pārdot tirgū. Tika atjaunota diferencēta darba samaksa, komunālie un transporta maksājumi. Atdzima privātā tirdzniecība. Atļāva veidot nelielus privātus uzņēmumus un kooperatīvus. Šiem uzņēmumiem ierobežotos apmēros un valsts kontrolē atļāva pat piesaistīt ārvalstu kapitālu. (20.gadu beigās nep likvidē.)

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties