Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:524891
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Saturīga uzdevuma nostādne    3
2.  Formāla uzdevuma nostādne    5
3.  Katras metodes algoritms un to pielietojums    6
  Gaidāmās peļņas kritērijs    6
  Gaidāmo zaudējumu kritērijs    6
  Visvabūtiskākā vides stāvokļa kritērijs    7
  Laplasa kritērijs    8
  Galīgā pesimisma kritērijs    8
  Galīgā optimisma kritērijs    9
  Hurvica kritērijs    9
  Sevidža kritērijs    10
  Secinājumi    11
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi


Kopumā tika atrisināts viens uzdevums ar astoņām metodēm. Metodes deva atšķirīgas atbildes. Par labu pirmajai alternatīvai nebija neviena no metodēm, otrajai alternatīvai par labu bija gaidāmās peļņas kritērijs un gaidāmo zaudējumu kritērijs. Par labu trešajai bija gan visvabūtiskākā vides stāvokļa kritērijs, gan galīgā optimisma kritērijs. Par labu ceturtajai alternatīvai bija tikai Sevidža kritērijs, bet savukārt par labu piektajai bija Laplasa kritērijs, galīgā pesimisma kritērijs un Hurvica kritērijs.
Rēķinot pēc gaidāmās peļņas kritērija labāko alternatīvu izvēlas pēc principa: sareizina katra stāvokļa varbūtību ar attiecīgās alternatīvas maksājumu, saskaita tos un alternatīva ar lielāko gaidāmo peļņu ir labākā.
Rēķinot pēc gaidāmo zaudējumu kritērija labāko alternatīvu izvēlas pēc principa: vispirms jāizveido zaudējumu tabula un tālāk aprēķinus veic tāpat kā gaidāmās peļņas kritērijm. Ģaidāmās peļņas un gaidāmo zaudējumu kritēriji dod vienādu rezultātu, jo izpildāmās matemātiskās darbības ir tādas pašas.
Rēķinot pēc visvabūtiskākā vides stāvokļa kritērija labāko alternatīvu izvēlas pēc vienkārša principa: No dotās sākumtabulas izvēlas vides stāvokli, kuram ir vislielākā iestāšanās varbūtība, tad no attiecīgā stāvokļa summām izvēlas labāko un šīs summas alternatīva arī ir labkā. Šai varbūtībai nav nepieciešami nekādi aprēķini.
Rēķinot pēc Laplasa kritērija labāko alternatīvu izvēlas pēc principa: Katram vides stāvoklim piešķir vienādu iestāšanās varbūtību, atmetot esošās varbūtības, tālāk darbojas analoģiski gaidāmās peļņas kritērijam. Daudzās situācijas (arī šinī gadījumā) nav pamata pieņemt vienādu visu stāvokļu iespējamību.
Rēķinot pēc galīgā pesimisma kritērija labāko alternatīvu izvēlas pēc principa: Katrai alternatīvai atrod minimālos maksājumus un tad no tiem izvēlas alternatīvu ar lielākajiem maksājumiem. Šis kritērijs garantē lēmējpersonai, ka zemāk par definēto vērtību rezultāts nekritīs.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties