Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:805515
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Darba uzdevums    1
  Viensētas un ciemi    2
  Dzīvojamā māja    3
  Rija    4
  Pirts    5
  Dīķis lauku sētā    6
  Sētas labiekārtošana    6
  Ģentplāns    8
  Pārplānotais ģentplāns    9
Darba fragmentsAizvērt

Šeit minētie latviešu apmetņu nosaukumi nepārprotami liecina, ka latviešu apdzīvotajā zeme kopš seniem laikiem bijušas gan viensētas, gan ciemi. Šādam divējādam apmetņu veidam ir tik liela nozīme – katram savā ziņa – tautas materiālajā labklājībā un cilvēku morālajā raksturā, ka šis jautājums ir pelnījis lielāku iedziļināšanos. Mums jāuzzina, vai latviešiem šie apmetņu veidi ir bijuši vienlīdz tuvi, kurš no tiem viņiem paticis labāk, kurš ir senāks, vai no senajiem ciemiem radušās viensētas vai no viensētām ir veidojušies un joprojām veidojas ciemi.
Kādas bijušas latviešu apmetnes vissenākajos laikos, kā tās laika gaitā mainījušās, vai latvietim labāk paticis un joprojām patīk dzīvot viensētās vai ciemos, un, ja tie pastāv līdzās, kā vēstures gaitā mainījušās to savstarpējās attiecības?
Ir zināms, ka latvietim radnieciskais lietuvietis, vismaz kopš ļoti ilga laika,labprātāk dzīvo ciemos. Arī somu ciltīm, igauņiem un lībiešiem, patīk ciemi, kaut bieži vien ir sastopamas arī viensētas. Latviešu zemei mūsdienās ir pilnīgi cits raksturs. Auglīgie bezmežu apgabali ir pārpilni viensētām. Kad Aleksandrs fon Humbolts 1863. gadā ceļoja uz krievu valsts austrumiem, Urāliem un Altaju, viņam sevišķi acīs dūries lielais viensētu daudzums Viduskurzemē ap Dobeli.
Vērīgāk ielūkojoties apkārtnē, mēs pamanīsim, ka ne jau visur latviešiem pārsvarā ir viensētas. Latgalē lielākoties ir ciemi, un viensētas tur sastopamas retumis. Ceļojot pa dienvidaustrumvidzemi redzami gan lielāki, gan mazāki ciemi, pem., Ļaudonā, Gulbenē, Alūksnē, un arī vidzemes vidienē – Piebalgā, turklāt šajā apkārtnē un Lubānā bieži bija manāmas bijušo ciemu pazīmes, kas liecināja, ka savulaik tie ir sadalīti viensētās. Ciemi atrodami arī pie Ogres, pie Olaines starp Rīgu un Jelgavu, tāpat Dienvidrietumkurzemē un arī Ziemeļkurzemē. Ievērības cienīgi ir astoņi tā sauktie „kuršu ķoniņu” ciemi starp Kuldīgu un Aizputi, kuros kopš senlaikiem dzīvo brīvie zemnieki; vislielākajā ciemā ir 13 zemnieku sētas, bet pavisam ir 42 sētas.
Pilnīgi citādi, varētu teikt, regulāri, ir izvietoti ciemi gar jūras piekrasti no Palangas līdz Kolkai un tālāk gar visu Rīgas līci līdz pat Lielsalacai.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1151360
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties