Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:883192
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.10.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  PĀārnadži    4
  Plēsēji    7
  Grauzēji    21
  Zaķveidīgie    .24
  Secinājumi    26
Darba fragmentsAizvērt

PĀRNADŽI
Alnis (Alces alces)

Alnis ir zīdītāju klases pārnadžu kārtas briežu dzimtas lielākā suga.
Alnim ir īss ķermenis un ļoti garas kājas, gara, liela galva ar līku purnu un spēcīgu, tālu pārkārušos apakšlūpu. Deguns klāta ar apmatojumu, izņemot mazu, mazu, kailu rombveida laukumiņu starp nāsīm. Ausis lielas, līdz 25 cm garas, acis nelielas. Kakls īss, resns, muskuļots. Mugura taisna, krusti nedaudz paaugstināti, aste ļoti īsa, apmēram 5-10 cm gara, pa gabalu nav redzama. Aļņa ķermenis klāts ar biezu, rupju apmatojumu. Mugura un sāni ir melngani brūni, pavēdere pelēcīga, pakaļkāju stilbi balti. Apmatojuma krāsa mainīga, tas ir trausls un ātri lūst. Kakla augšpusē, skaustā, redzamas tā saucamās krēpes- apmēram 15-20 cm garš melngans apmatojums. Ziemā alnim ir īsa, apmēram 2 cm gara, pavilna. Pakaklē abiem dzimumiem apmatojums veido tā saukto „bārdu”. Teļi līdz ziemas sākumam ir sarkanpelēkā, brūnganā krāsā.
Aļņu buļļa ķermeņa garums sasniedz 3 m, augstums apmēram 2 m, govīm ķermeņa izmēri ir nedaudz mazāki. Abu dzimumu aļņiem ķermenis visumā līdzīgs, vienīgi govīm nekad nav ragu un to figūras nav tik masīvas kā buļļiem.
Aļņa pēdas atgādina mājas govs pēdas, tikai tās ir garākas un šaurākas. Aļņu buļļa pēda ir platāka un apaļāka par aļņa govs pēdu, teļa pēda ir aptuveni par ½ - 1/3 mazāka nekā pieaugušo dzīvnieku pēda. Aizmugurējo pirkstu nospiedumi nekad nepārsniedz pēdas kopējo platumu, dažreiz (uz cieta pamata) aizmugurējo pirkstu nospiedumu var arī nebūt. Pēc pēdu lieluma apmēram var noteikt dzīvnieka lielumu un vecumu.
Ragu augšana sākas aprīlī un beidzas jūlijā- augustā, kad alnis no tiem notīra ādu, berzdams ragus gar kokiem, ciņiem, celmiem. Atsevišķi aļņi ragus sāk mest jau oktobra beigās, visvairāk novembrī- decembrī.
Aļņi satopami dažāda lieluma mežos, pat nelielās krūmāju platībās. Vasarā aļņi vairāk sastopami nelielos mežiņos, krūmājos, bet ziemā- lielos mežu masīvos. Alnis ir tipisks meža dzīvnieks.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1147759
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties