Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:922567
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.09.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pirmatnējā kopienas iekārta ir senākā sabiedriski ekonomiskā formācija cilvēces vēsturē. Tai raksturīgs ražošanas līdzekļu kolektīvs īpašums un vienlīdzīga produktu sadale. Pirmatnējā kopienā nebija šķiru, nebija ekspluatācijas. Latvijas teritorijā pirmatnējā kopienas iekārta sākās ar pirmo cilvēku ienākšanu 9. gadu tūkst. p.m.ē. un pastāvēja līdz IX – X gs. m.ē., kad izveidojās šķiru sabiedrība.

9. gadu tūkst p.m.ē. Latvijas teritorijā Baltijas ledus ezera, Lubāna un tajos ietekošo upju krastos bijušas cilv. mītnes – Laukskola, Sēlpils. Šo apmetņu vietās atrastie krama rīki liecina par vēlā paleolīta Svidru kultūras un Ārensburgas kultūras, bet senākie kaula priekšmeti – par Madlēnas kultūras ietekmi. Pēc tā var secināt, ka pirmie iedzīvotāji Latvijas teritorijā varēja ienākt no DA un DR. No 9.gt. beigām līdz 4. gt. Vidum p.m.ē. – Proboreālajā laikā un atlantiskā laika sākumā Latvijas teritorijā dzīvota mezolīta ciltis. Raksturīgi, kas šīs ciltis izvēlējās savu apmešanās vietu pie ūdeņiem – Lubānas baseinā (Osas un Zvidzes apmetnes), pie Burtnieku ezera (Zvejnieki II).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties