Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:311320
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ideja formēt Latvijas strēlnieku bataljonus radās pēc vairākām Krievijas armijas neveiksmēm kara pirmajos gados, dēļ naida pret vāciešiem, un vissvarīgāk cilvēkus ietekmēja Daugavgrīvas zemessargu bataljonu panākumi pie Jelgavas (tie aizturēja Latvijā ienākošās vācu armijas daļas, kas strauji tuvojās Jelgavai). Pēc Krievijas Valsts domes deputātu J. Goldmaņa un J. Zālīša iniciatīvas tika izveidota Latviešu strēlnieku bataljonu organizācijas komiteja un nosūtīts lūgumraksts Krievijas armijas virspavēlniecībai un caram. Tieši gadu pēc pirmā pasaules kara sākšanās 1915. gada 1. augustā Ziemeļrietumu frontes virspavēlnieks ģenerālis M. Aleksejevs izdeva pavēli nr. 322 par latviešu strēlnieku bataljonu formēšanu. Tika publicēts K. Skalbes sarakstītais uzsaukums “Pulcējaties zem latviešu karogiem!”, kas aicināja brīvprātīgos pieteikties jaundibinātajās vienībās. Jau līdz 1915.gada novembra sākumam bija sastādīti 8 latviešu strēlnieku bataljoni un viens rezerves bataljons. Tajos bija latviešu virsnieki, kas komandēja latviski. Latviešu strēlnieki bija tik patriotiski noskaņoti, ka dodoties uz fronti, katram pie krūtīm bija piesprausta nozīmīte – zobens pār sauli ozollapu vainagā, vēl, katram bataljonam bija savs latviskā garā darināts karogs ar devīzi latviešu valodā.
12. oktobrī 1. Daugavgrīvas bataljons piedzīvoja pirmās ugunskristības. Īpaši izcēlās Fridriha Brieža vadītā rota, kas padzen vāciešus no Plakaņu mājām kaut vācieši bija četras reizes vairāk(bataljons), vēl pie tam vāciešiem no ierindas izsita 106 kareivjus, bet pašai rotai bija tikai 3 ievainotie!

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1216489
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties