Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:563463
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.10.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2011. - 2015. g.
2016. - 2020. g.
Darba fragmentsAizvērt

Ēnu ekonomika veicina nevienlīdzīgu konkurenci, izkropļo tirgu un negatīvi ietekmē nodokļu iekasēšanu, kā arī tās dēļ pieejamie statistikas dati var sniegt politikas veidotājiem maldīgu priekšstatu par norisēm tautsaimniecībā. Ēnu ekonomikai pastāv dažādas metodes tās apjoma aprēķināšanai. Tās, protams, nevar uzskatīt par precīzām un metožu rezultātus savā starpā nevar salīdzināt, jo iznākumi būs aptuveni, bieži pat ļoti atšķirīgi, dažreiz pat pretēji. Latvijā šobrīd krīzes dēļ tiek veikta budžeta konsolidācija, bet, ja varētu mazināt ēnu ekonomiku, palielinātos nodokļu nomaksa un valsts rīcībā būtu pietiekami līdzekļu, nebūtu jādomā par drastiskiem izdevumu samazināšanas pasākumiem, kuri skar gan iedzīvotāju ienākumu līmeni, gan saņemto pakalpojumu līmeni.
Protams, domāju, ka mēs visi grēkojam, šajā ziņā, pieverot acis uz dažiem it kā sīkumiem (es, piemēram, maksāju skaidrā naudā savai frizierei, uzliekot visu atbildību viņai pašai, vai viņa nomaksās no šīs summas nodokli vai nē), un es apšaubu vai tik drīz tas mūsu valstī mainīsies, jo mūsu sabiedrība nav tam gatava. Bieži vien ēnu ekonomika tiek uztverta kā normāla, jo joprojām neuzticamies valsts varai un oficiālajām struktūrām, tāpat daudzi nesaprot, kur tiek tērēta nodokļu nauda, domā, ka to vienkārši tērē ministri kaut kādās mistikās lietās. Patiesībā, katrs eiro, kuru iemaksā valsts budžetā ir svarīgs, lai valsts varētu nodrošināt mums būtiskākās funkcijas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties