Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:675189
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas valsts karoga idejas prototips aprakstīts Livonijas vecākajā– Atskaņu hronikā. Tur minēts, ka 1279.gadā pulcēti zem ordeņbrāļu vadības uz cīņu pret zemgaļiem, kuri aizstāvēja savu zemi pret krustnešiem, sarkanbaltsarkano karogu nesuši Cēsu (Wenden) zemessargi.
Hronists uzsvēris, ka tas ir latviešu karogs. Pedagogs Jānis Lapiņš bija viens no Latvijas neatkarības idejas popularizētājiem 20.gs. sākumā. Pirmā pasaules kara sākumā viņš uzzināja, ka sarkanbaltsarkanās krāsas par nacionālajām 19.gs. 70.gados pieņēmis Tērbatas latviešu studentu pulciņš. No šī pulciņa nāca vēlākie jaunlatviešu idejiskie vadītāji.Šo karogu pēc J.Lapiņa meta no zīda auduma izgatavoja Marianna Straumane Valmierā 1916. gadā.

Karogu J.Lapiņš izmantoja latviešu valsts idejas propagandēšanā. Jau 1917.gadā karogs plīvoja virs Valmieras Latviešu biedrības jumta, kad tur sanāca Vidzemes Zemes sapulce. J.Lapiņš atceras: “Par pirmo nacionālo karogu man Valmierā bija jādod daudz paskaidrojumu. (…) pēc dažām diplomātiskām sarunām ar strēlniekiem, jau aprīļa mēnesī strēlnieku pulkos parādījās nacionālie karogi...”
1919.gadā karogs pārdzīvojis Bermonta uzbrukumu Jelgavā, bet Pirmā pasaules kara beigās Lapiņa ģimene to paņēmusi līdzi, bēgot uz Krieviju. XXgs. 20. –30.gados karogs glabājās Lapiņa ģimenē gan Tukumā, gan Rīgā. 30.gadu sākumā J.Lapiņš karoga augšdaļai nogrieza šauru strēmeli, kuru uzdāvinājis studentu vienībai “Līdums”. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties