Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:622898
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Monopols ir tirgus stāvoklis, kurā ir tikai viens ražotājs, kura prece ir unikāla un kurai nav aizvietotāju un tirgū pastāv barjeras jaunu uzņēmumu iesaistīšanai nozarē. Monopolam ir liela vara tirgū. Tas var ietekmēt preces cenu un piedāvātās preces daudzumu. Tomēr šī vara nav absolūta. Tas nevar piespiest patērētājiem par augstu cenu pirkt noteikto preces daudzumu. Bieži varam dzirdēt, ka monopoli finansē tādus pasākumus vai projektus, kas gūst plašu ievērību sabiedrībā. Tā monopolisti cenšas iegūt „cilvēcisku seju”.
Latvijā ir daudz monopolu: elektroenerģijas piegādē – „Latvenergo” (vienmēr ir bijis ienesīgs valstij piederošs monopols. Latvenergo vadību iekārojušas visas pie varas tikušās Latvijas saeimas partijas. Līdz ar to, ka Latvenergo pieder monopols tas ir ļoti kūtrs uz jaunievedumiem), gāzes piegādē – „Latvijas gāze”(piemēram, „Latvijas gāze paredzamā laikā ir tipisks monopols nozarē, kur konkurence ir neiespējama), dzelzceļa pārvadājumos – „Latvijas dzelzceļš” un citi.
Tā kā Latvijā darbojas daudzi monopoli, tāpēc ir pieņemts antimonopolu likums – Konkurences likums. Likuma mērķis ir nodrošināt katram tirgus dalībniekam iespējas veikt saimniecisko darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos, un radīt labvēlīgu vidi konkurences aizsardzībai, saglabāšanai un attīstībai sabiedrības interesēs, ierobežojot tirgus koncentrāciju, pārtraucot konkurences regulējošos aktos aizliegtās darbības un saucot vainīgās personas pie atbildības. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1343298
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties