Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:534219
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Krievijas impērija 19. gadsimta vidū bija atpalikusi valsts, zemnieki atradās dzimtbūšanas un klaušu jūgā. Zināmas politiskās tiesības bija tikai muižniekiem un garīdzniekiem. Uz utopiskā sociālisma idejām balstījās narodņiku kustība, kuras ideāls bija patriarhālā Krievijas zemnieku kopiena. Liberālie spēki Krievijā bija sašķelti divos virzienos, „Rietumnieki” centās panākt Krievijas modernizāciju, sekojot attīstīto Rietumeiropas valstu paraugam, savukārt slavofilu virziena piekritēji visu Krievijas nelaimju cēloni saskatīja Rietumu ietekmē.
Krievijas impērijā īpašā stāvoklī atradās Baltija, kas tolaik ietvēra Kurzemes, Vidzemes un Igaunijas guberņas. Līdz 1863. gadam tika ierobežotas Baltijas zemnieku (~95% no latviešu tautas) tiesības mainīt dzīvesvietu, nevarēja iegūt īpašumā zemi. Vidzemē tādas iespējas radās tikai ar 1849. gadu, bet Kurzemē – ar 1863. gadu. Klaušas tika atceltas tikai no 1867.-1868. gadam, bet praktiski pastāvēja vēl ilgāk. Zemnieki neapmierinātība izpaudās nemieros. Plašākie dumpji notika 1841. gadā. Zemnieku centieni uzlabot dzīves apstākļus izpaudās arī izceļošanas kustībā uz Iekškrieviju, kā arī masveidīgi pārejot pareizticībā. Zemnieki tiecās atbrīvoties no vācu baronu jūga, saistot savas cerības ar cara valdību. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1124190
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties