Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:772566
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rīga toreiz bija lielāka par Zviedrijas galvaspilsētu Stokholmu. Ne vienu reizi vien zviedru karaļi aizņēmās no Rīgas naudu. Lai nosargātu savā īpašumā bagāto pilsētu, zviedri pilnveidoja nocietinājumus – visapkārt stiepās dziļš ūdens grāvis (tagad to saucam par pilsētas kanālu), augsti zemes vaļņi – bastioni – un uz tiem spēcīgi lielgabali, kas droši sargāja iedzīvotāju labklājību.
XVII gadsimta vidū Rīgu gribēja iekarot Krievijas cars. Viņš ar milzīgu karaspēku gar Daugavu nonāca līdz pilsētai, bet neko nepanāca un atkāpās. Par rīdzinieku varonību Zviedrijas valdnieks piešķīra Rīgas ģērbonim karaļa kroņus virs lauvas galvas un virs sakrustotām atslēgām.

Muižu redukcija

Latviešu zemnieku izaudzēto labību kuģos veda uz Zviedriju. Valsts un karaļa naudas kase strauji pildījās. Lai gūtu vēl lielākus ienākumus no iekarotās Vidzemes, zviedru valdnieki (tolaik karali uzskatīja par galveno zemes īpašnieku) lika valsts labā pārņemt muižnieku muižas, ja īpašnieki nespēja ar dokumentiem pierādīt savas tiesības uz tām.
Vācu muižnieki sasauca landtāgu, pretojās, teikdami, ka “apspiestai un nabagai muižniecībai atņemot pēdējo kumosiņu maizes un spiežot ķerties pie ubaga spieķa”. Zviedrijas karaļi šos protestus neievēroja. Redukciju nobeidzot XVII gadsimta beigās, muižniekiem palika tikai viena sestā daļa no agrākajiem īpašumiem. Līdzšinējos īpašniekus zviedri atstāja par pārvaldniekiem viņu bijušajās muižās.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1126452
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties