Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:154108
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.01.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

“Kādā vārdā lai īsti saucam brīvā pasaulē dzīvojošos latviešus? Vai tie ir bēgļi vai trimdinieki, vai emigranti, vai vienkārši- klaidas latvieši?”
( V. Vīķe Freiberga.)
Bēglis, pēc definīcijas, ir cilvēks, kas atstāj savu mājvietu kara briesmu vai kara katastrofu dēļ. Trimdinieks ir jau kaut kas cits: vai nu izsūtīts no savas zemes, vai arī pats savu zemi atstājis tādēļ, ka nevar pieņemt tur pašlaik eksistējošos apstākļus, galvenokārt politiskajā plāksnē. Emigrants ir brīvprātīgi atstājis zemi tādēļ, ka nav apmierināts ar tajā valdošiem, galvenokārt saimnieciskajiem apstākļiem un dzīves iespējām un aizbraucis uz paša izraudzītu jaunu zemi, kurā cer veidot sev labāku dzīvi.
Vairums latviešu, kas dzīvo Rietumu zemēs, ir savā laikā gājuši cauri visām iepriekš minētajām stadijām, vienai pēc otras. Latviju atstāja kā kara bēgļi, vairums ar domu, ka drīz atgriezīsies mājās. Kļuvuši par trimdiniekiem tad, kad atklājas, ka Rietumu valstis nemaz nedomā palīdzēt atjaunot Baltijas valstu neatkarību. Kļuvuši par imigrantiem tad, kad Vācijas bēgļu nometnes likvidējās un vajadzēja meklēt sev jaunu mājas vietu.

“Divdesmitā gadsimta literatūra būs trimdā izdzīto vēsture.”
( Z. Mauriņa.)
Anšlavs Eglītis par latviešu trimdinieku dzīvi uzrakstījis savos romānos. Visspilgtāk tas tiek parādīts romānos- “Bezkaunīgie veči” un “Laimīgie”. Mani iepriecināja arī tas, ka A. Eglītis to visu uzrakstījis tādā smalki ironiskā manierē, ar interesantu sižetu un asprātīgu dažādu slāņu valodas izmantošanu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1197741
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties