Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:266601
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jau pirms vācu ienākšanas Latvijā iedzīvotāji nēsāja gan izturīgus ikdienas, gan greznus svētku apģērbi. Tas prata izgatavot gandrīz katrā zemnieka sētā, bet izcilākie šā amata pratēji dzīvoja senspilsētām pie pilīm. Kuršiem zemgaļiem, latgaļiem sēļiem un lībiešiem bija atšķirīgi tautas tērpi.Taču jau toreiz tiem bija daudz kopīgu iezīmju, kaut gan vienota nebija izveidojusies.
Latgaļu kapu laukos saglabājušās apģērba paliekas, un latviešu arheoloģe A.Zariņa pēc tam darinājusitetalizētas rekunstrukcijas. Sieviešu apģērbs sastāvēja no krekla, brunčiem un villaines. Kreklu šuva no balināta linu auduma ar garām piedurknēm, bet bez apkaklītes. Bruņči bija no tumšas vilnas drānas. Brunču spirālēm vai stikla pērlītēm. Jostas šuva vai dažkārt arī pina no auduma, retumis nēsāja ādas jostas. Villaines pagatavoja no tumšzilas vilnas, retāk – pusvilnas auduma. Bieži tās rotāja ar bārkstīm, bronzas spirālēm un trapecveida piekariņiem, sakārtojot tos vienkāršos vai ģeometriskos rakstos.
Svētkos sievietes valkāja linu kreklus, vilnas brunčus kājautus, pastalas vai kurpes. Uz pleciem sedza baltas ar bronzu izrotātas vai krāsainiem dzīpariem izrakstītas villaines.
Vīriešu svētku tērps bija lina auduma krekls un bikses, vilnas svārki, kurus apjoza ar auduma vai ādas jostu, kājauti un pastalas, kurpes vai zābaki.
Kopš 12. gadsimta parādās vienkāršas rūtaina vai rakstaina auduma villaines.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties