Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:986194
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.02.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

2. Dispersijas un vidējās tendences mērīšana
Empīriskā sadalījuma matemātiskās apstrādes rezultātā vispirms kvantitatīvi jāraksturo pētāmās pazīmes skaitliskā vērtība un pazīmes variēšana jeb izkliede.
Izmantotos statistiskos rādītājus atkarībā no to nozīmes iedala trijās grupās:
-vidējie rādītāji; - izkliedes rādītāji;- reprezentācijas rādītāji.
Vidējie rādītāji raksturo pazīmes vidējo vērtību - vidējais aritmētiskais, vidējais ģeometriskais u.c.
Dispersija. Standartnovirze ir viena no izplatītākajām statiskajām procedūrām intervāla mainīgo dispersijas aprēķināšanai.vidējais. standartnozvirze
(s) ir matemātisks instruments, kas palīdz atrisināt dažādu intervālu savstarpējo ietekmi, ceļot tos kvadrātā, tādējādi izvairoties no negatīvām nozīmēm, izmērot intervālu kvadrātu izkliedi ap vidējo ģeometrisko un pēc tam no rezultāta izvelkot kvadrātsakni, lai atgrieztos pie intervāla sākuma nozīmēm.
Intervāla mainīgo mērījumi. Galvenā vienība intervāla datiem ir vidējais ģeometriskais, kas nosaka sadalījuma vidējā punkta vietu gan no pazīmju kvantitātes pozīcijām no sadalījuma galiem līdz šim punktam.vid. ģeom(X^).=vid. Aritm.
Zemāku līmeņu - nominālā un ordinārā skala - mērījumos, lai raksturotu pazīmju skaitliskās vērtības, aprēķina pazīmes īpatsvaru, modu un mediānu.
Kārtas mainīgo mērījumi-piemērotākais aprēķināšanas veids – mediāna. Mediāna – vidējās pazīmes nozīme sakārtotā rindā – pazīmes pirms un pēs, kuras atrodas vienāds pazīmju daudzums. Mediāna varianšu skaitu sadala divās vienādās daļās .Mediāna ir aranžētas rindas viduspunkts. Ja nosaka pēc numura, tad nosaka pēc formulas Me=n+1/2 Me – mediāna; n gadījumu skaits.
Kārtas mērījumu dispersijas noteikšana – sauc par kvantiļu rangu, kas parāda, cik cieši dažādas nozīmes grupējas ap mediānu vai arī cik tipiska vai reprezentatīva ir mediāna sadalījumam kopumā. Kvantile – stāvokļa mērījums sadalījumā. Decile 1/10daļa, ... jebkurš no tiem var tikt izmantots pētījumā. Kvintiles ranga noteikšana q; q=q4-q1, kur q4 ir 4/5 jeb 80% visas pazīmes, un q1 ir 20%. Normāls sadalījums – viena moda sadalījuma centrā un biežumi simetriski samazinās attiecībā pret galējām nozīmēm. Stantadartnovērtējums – z=(Xi-X^)/S

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties