Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Kvalitatīvā un kvantitatīvā pieeja - divas paradigmas socioloģiskajos pētījumos. To teorētiskie avoti

     

    Konspekts5 Socioloģija

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:157599
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienu socioloģijā ir iestājies pārorientācijas periods no globālo problēmu racionālas sapratnes uz lokālo kopienu iepazīšanu un sapratni, mazākuma specifiku un cilvēku ikdienas sociālo praksi, no sociālo fenomenu makro- uz mikroanalīzi.
Klasiskajā socioloģijā indivīds tiek uzskatīts kā sociālā tipa pārstāvis. Lai saprastu cilvēka sociālo pasauli ir nepieciešams tuvoties adekvātai jēdzienu sapratnei, ko cilvēks ieliek dažādos spriedumos un rīcībā.
Ja kvantitatīvā socioloģija, pārsvarā, ir vērsta uz sociālās mijiedarbības starp struktūrām, sociāliem institūtiem un organizācijām, problēmas pētīšanu (piemēram, medicīna un izglītības sistēma kā sociālie institūti – kādas ir to funkcijas un attiecības starp tiem konkrētā sabiedrībā), tad kvalitatīvā socioloģija nodarbojas ar reālās prakses subjektīvo aspektu – ko nozīmē konkrētā sabiedrībā būt “ārstam”, “skolotājam”.
Kvalitatīvos pētījumus bieži izmanto, kad sabiedrībā notiek krasas pārmaiņas. Viens no klasiskajiem piemēriem ir U. Tomasa un F. Znaņecka darbs “Poļu zemnieks Eiropā un Amerikā”, kurā tika izmantoti šo cilvēku personīgie dokumenti – vēstules, dienasgrāmatas u.c.
Eiropas un Amerikas antropologi kvalitatīvās pētījumu metodes izmantoja jau 19.gs. beigās. Amerikāņu socioloģijā tā kļuva populāras sakarā ar pētījumiem, ko veica “Čikāgas skola” (Viljama Aizaka Tomasa un Floriana Vitolda Znaņecka darbs “Poļu zemnieks Eiropā un Amerikā”). Par klasisku kvalitatīvo pētījumu uzskata Viljama Fūta Vaita darbu “Ielu stūru sabiedrība”. Tā autors kādas ASV pilsētas graustu rajonā 3 gadus dzīvoja kopā ar itāļu emigrantiem, lai izpētītu viņu dzīves veidu.
Ilgu laiku socioloģijā dominēja kvantitatīvās metodes. Par abu pieeju robežšķirtni kļuva jautājums, cik piemērots sociālajām zinātnēm ir dabaszinātniskais modelis. Kvalitatīvo metožu piekritēji uzskatīja, ka ar kvantitatīvajām metodēm vien cilvēku pētīšanai nepietiek. Metodes, ar kurām zinātnieks pēta cilvēkus, ietekmē viņa uztveri.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1133154
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties