Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:891078
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Civilprocesa stadijas un tiesvedības veidi
Tiesvedība civillietās noris pa stadijām, kuru secība noteikta ar likumu un nav grozāma. Pastāv obligātās un fakultatīvās stadijas.
obligātās stadijas ir civillietu ierosināšana, sagatavošana un iztiesāšana pirmās instances tiesā.
1) CL ierosināšana - stadija, kad lieta tiek ierosināta. Pēc prasības pieteikuma saņemšanas tiesnesis 3 dienu laikā pieņem lēmumu par:(1) tā pieņemšanu un lietas ierosināšanu; (2) atteikšanos pieņemt to; (3) par tā atstāšanu bez virzības; (vai ir samaksāta valsts nodeva; nosūta norakstus; dod lauks paskaidrojumu iesniegšanai līdz 30 dienām)
2) CL sagatavošana iztiesāšanai - stadija lai nodrošinātu lietas savlaicīgu izskatīšanu, tiesnesis pēc prasības pieteikuma saņemšanas sagatavo lietu iztiesāšanai ( pieprasa rakstveida paskaidrojumus, pierādījumus, izlemj lietas dalībnieku lūgumus par 3-šo personu uzaicināšanu, pierādījumu nodrošināšanu, liecinieku izsaukšanu, ekspertīzes noteikšanu. Izlemj jautājumus par valsts un pašvaldību pārstāvju, prokurora piedalīšanos lietā. Tiesnesis var noteikt sagatavošanas sēdi))
Stadijas uzdevumi: (1) noskaidrot visus lietas dalībniekus; (2) savākt nepieciešamos pierādījumus; (3) panākt pušu samierināšanu un izlīgumu; (4) izskaidrot lietas dalībniekiem viņu procesuālas tiesības un pienākumus.
3) CL iztiesāšana - notiek tiesas sēdes formā, kuru vada tiesnesis un tiek rakstīts tiesas sēdes protokols (1 un 2 instances tiesā, ja rakstveidā process (mazāknozīmīgu jautājumu) bez protokola nerīkojot tiesas sēdi), tiesnesis cenšas puses samierināt.
to var iedalīt: a) sagatavojošā daļa; b) lietas izskatīšana pēc būtības; c) tiesu debates; d) tiesas sprieduma taisīšana un pasludināšana.
fakultatīvās stadijas: rodas pēc lietas dalībnieku ierosinājuma. Tās ir pārsūdzības stadijas. Tiesai jābeidzas ar tiesas sprieduma pasludināšanu. Ja kāds spriedumu pārsūdz nonāk civilprocess nonāk pie nākamās stadijas:
1)tiesvedība apelācijas instancē (Stadija sākas, ja iesniedz apelācijas sūdzību vai prokurors apelācijas protestu. Apelācijas tiesvedība ir civillietas otrreizēja izskatīšana pēc būtības augstākstāvošā tiesu instancē koleģiālā tiesas sastāvā. Apelācijas sūdzība ir pirmās instances tiesas sprieduma likumības un pamatotības pārbaude).
2)tiesvedība kasācijas instancē (Pārbaudes metode atšķiras no apelācijas tiesvedības. Kasācijas tiesa pārbauda apelācijas tiesas spriedumu nevis salīdzinot tikai atrisinājumu, bet kasāciju tiesvedība iet cauri spriedumam pārbaudot pielietotās tiesību normas. Kasācijā pierādījumus vairs nevērtē, lietu vairs neizskata pēc būtības, pārbauda vai vērtēšana notikusi saskaņā ar likumu. Kasācijas tiesvedība beidzas ar tiesas spriedumu, kurš nav pārsūdzams);
Izņēmumu stadija:3)tiesas nolēmumu jauna izskatīšana sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem vai pamatojoties uz Augstākās tiesas priekšsēdētāja, Senāta departamenta priekšsēdētāju vai ģenerālprokurora protestu; tiesas un citu jurisdikciju institūciju nolēmumu piespiedu izpilde (izpildu lietvedība un izpildu process).
Jaunatklāts apstāklis ir apstāklis, kas pastāvēja lietas izskatīšanas laikā, bet nebija zināms ieinteresētai personai.
Ir vēl iespēja lietu pārskatīt –
lietu jauna izskatīšana pēc kompetentu tiesas un prokuratūras amatpersonu protestiem.
Runa ir par pirmās instances tiesas sprieduma pārskatīšanu, kurš ir stājies likumīgā spēkā un, kurš nav pārsūdzēts. Protesta pamats - izskatot lietu pēc būtības, ir pieļauti būtiski materiālo vai procesuālo tiesību pārkāpumi (P. nav uzaicināts uz tiesas sēdi atbildētājs). Protestu ceļ tikai, ja atbildētājs nav pārsūdzējis tiesas spriedumu. Protestu ceļ tikai ģenerālprokurors, augstākās tiesas priekšsēdētājs, senāta civillietu departamenta priekšsēdētājs.Termiņš no pārkāpuma uzzināšanas nepastāv. Protestus iesniedz augstākās tiesas senātā civillietu departamentā. Ja spriedumu atceļ, to nodod atpakaļ pirmajai instancei.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −21,12 €
Materiālu komplekts Nr. 1166467
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties