Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:837523
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt


1561. gadā beidza eksistēt Livonijas konfederācija, un bijušās Livonijas dienvidu daļa kļuva par Kurzemes – Zemgales hercogisti ( Ducatus Curlandiae et Semigalliae ) ar Jelgavu kā galvaspilsētu, t. i., hercoga rezidenci. 1562. gada 5. martā pēdējais Livonijas ordeņa mestrs Gothards Ketlers kļuva par hercogistes pirmo hercogu.
Jaunā hercoga stāvoklis bija strīdīgs. Kurzemes muižniecības vairuma acīs Gothards nebija nekāds valdnieks, bet gan tikai “pirmais starp līdzīgiem”. Daži muižnieki pat atteicās zvērēt viņam uzticību un deva priekšroku kļūt par karaļa vasaļiem.
Viņa ienākumi nāca no hercoga muižu peļņas, kā arī no zemnieku nodokļiem un nomām. Ekonomiski hercogiste bija mazattīstīta, un, neraugoties uz to, ka tās teritorijā atradās divas neaizsalstošas ostas- Ventspils un Liepāja, gandrīz visa tirdzniecība norisinājās caur Rīgu. Tās bija likumsakarīgas sekas ordeņa agrākai tieksmei monopolizēt tirdzniecību.

1.Hercoga Vilhelma konflikts ar muižniecību.

Lai uzlabotu savu stāvokli un ietekmi, Gothards apprecējās ar Meklenburgas hercoga meitu Annu. Šai laulībā piedzima divi dēli- Fridrihs un Vilhelms. 1587. gadā nomirstot Gothardam, Fridriham bija 18 gadu un Vilhelmam 13 gadu. Tagad viņiem kopīgi vajadzēja valdīt nesadalīto hercogisti. Kad 1596. gadā Vilhelms kļuva pilngadīgs, brāļi vienojās, ka hercogiste ir jāsadala: Fridrihs paturēs- Zemgali, bet Vilhelms-Kurzemi.
Kā Polijas- Lietuvas vasalis Fridrihs piedalījās karā ar Zviedriju un kaujas vairākkārt izcīnīja arī Zemgalē. Tādēļ viņam, noslēdzot pamieru Altmarkā, vajadzēja atteikties no sīkākām Zemgales daļām par labu zviedru Vidzemei. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1201369
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties