Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
11,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:848007
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Noziedzīgi nodarījumi pret personas brīvību: kvalifikācijas problēmas.
KL XV nod. paredzēta krim.atbildība par NN, kas apdraud peronas konstitucionālās tiesības – brīvību, godu un cieņu. Krimatb. par personas brīvības apdraudējumu ir paredzēts 5 KL pantos(152,153, 154, 154.1, 155). Visiem šiem NN raksturīgs kopīgs objekts – personas brīvība. Krimatbild. iestājas nevis par brīvības ierobežošanu, bet gan atņemšanu.
Atņemot personai brīvību un prettiesiski ievietot psihiatriskā slimnīcā, nav paredzēts speciāls motīvs vai nolūks, nolaupīšanas gadījumā speciāls motīvs – atriebība, mantkārība, šantāža. Ķilnieku sagrābšanas nolūks ir piespiest valsti , strapt. organ., fiz. vai jur.pers. vai to grupu izdarīt noteiktu darbību vai atturēties no tās.
Brīvības atņemšana nav sodāma, ja tā izdarīta galējās nepieciešamības stāvoklī nolūkā novērst draudošu kaitējumu. 153, 153, 154.p. atkārtotību veido ne tikai tādi paši nodarījumi, bet jebkurš āgrāk izdarīts ;sajos pantos paredzētais personas brīvības apdraudējums. Ja nelikumīga brīvības atņemšana KL 152., 153., 154. paredzētajos apstākļos saistīta ar citu NN izdarīšanu, vainīgā nodarījums jākvalificē pēc kopības.
Praksē sastopas grūtības norobežot KL 152.p. no 153.p., 153.p. no 154.p. un 154.1 no 165.1
Tātad, 152., 153., un 154.p. paredzētie NN apdraud personas brīvību, taču atšķiras ar nelikumīgu brīvības atņemšanas veidu un vainīgā nolūku, veicot pretlikumīgās darbības. Persona jāsauc pie krim.atb. atbilstoši 152.p. šados gadījumos: 1.vainīgais, atņemot personai brīvību, nelieto vardarbību vai viltu un izdara to bez atriebības, mantkārīga nolūkā; 2. vainīgais, atņemot personai brīvību, lieto vardarbību, draudus vai viltu, bet izdara to bez atriebības mantkārīga; 3. vainīgais, atņemot personai brīvību, nelieto vardarbību, draudus vai viltu, bet izdara to atriebīgā, mantkārīga nolūkā.
153.p.no 152.p. jānorobežo pēc subjektīvas puses pazīmēm. 152.p. vainīgais apzinās, ka pret citas personas gribu atņem viņai iespēju brīvi pārvietoties uz izvēlēties savu atrāšanas vietu, un vēlas to . Ja persona ir atņēmusi brīvību citam pers., bet tas ir darīts bez nolūka nodarīt kaitējuma viņa pamattiesībām, krim.atb. neiestājās. 153.p. vainīgais apzinās, ka sagrābs peronu vai aizved to ar viltu pret viņa gribu, un vēlas tā rīkoties. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties