Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:788755
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kriminālistikas jēdziens.
Kriminālistika ir tiesību zinātnes nozare, kura pēta cilvēka noziedzīgās darbības un to atspoguļojuma likumsakarības un uz to izzināšanas pamata izstrādā tehniskos līdzekļus, taktiskos paņēmienus un metodes pierādījumu atrašanai, apzināšanai, fiksēšanai un izpētei, nolūkā noskaidrot patiesību KL.
Atspoguļošanās izpaužas tādejādi, ka objekts/parādība noteikti izraisa zināmas izmaiņas apkārtējos objektos vai parādībās, respektīvi – atspoguļojas tajos, taču šie apkārtējie objekti un parādības izraisa izmaiņas tajā, tātad atspoguļojas
Mijiedarbības dēļ, kuras mehānismam ir objektīvs raksturs, notiekot izmaiņām vidē, rodas atspoguļojuma pēdas plašākā nozīmē, kuras atrodot var iegūt pierādījumus KL. Tātad NN mehānismam un informācijas izcelsmei par to ir noturīga un likumsakarīga savstarpējā saistība. Pēdu rašanās process ir ne tikai objektīvs, bet arī izzināms:
1. likumsakarīga ir NN mehānisma un informācijas rašanās par NN un tā dalībniekiem atkārtošanās materiālās pasaules objektu mijiedarbības dēļ.
2. šī parādība izpaužas visu NN elementu likumsakarīgā mijiedarbībā, kas izpaužas tajā apstāklī, ka izdarīto darbību dēļ cēloniskā sakarībā jāparādās noteiktām materiālām sekām, kas raksturīgas šīm norisēm.
3. pastāv objektīva saistība starp noziedznieka izvēlēto NN paņēmienu un pēdām, kas liecina par tā pielietojumu;
4. pastāv NN īstenošanas un slēpšanas veida izvēles objektīvā atkarība no noteiktiem apstākļiem. Piemēram, no noziedznieka fiziskajām īpašībām.
Kriminālistikas sistēma:
1. Ievads kriminālistikā – aptver tās jēdzienu, rašanos, attīstību, sistēmu, uzdevumu, mācību par metodēm, krim. u.c. zinātņu sakarību, attīstības tendences, kriminālistikas identifikācijas un diagnostikas būtību.
2. Kriminālistiskā tehnika – pamatā ir zinātniski izstrādātu līdzekļu, paņēmienu un metožu kopums pierādījumu ieguvei un izpētei. Tehnika ir izveidojusies fizikas, ķīmijas, tehnikas un citu zinātņu sasniegumu izmantošanas procesā un kara izstrādā ierīces, aparatūru, materiālus un citus tehniska rakstura objektus, kā arī tehniskus paņēmienus pierādījumu vākšanai, fiksēšanai un kirminālistiskai ekspertīzei;
3. Kriminālistiskā taktika – pamatā ir sistēma, kas izstrādā ieteikumus pirmstiesas izmeklēšanas organizācijā un plānošanā, nosaka to personu uzvedību, kas veic tiesas izmeklēšanu, kā arī atsevišķu procesuālo darbību paņēmienu īstenošanu.
4. Kriminālistiskā metodika – zinātniska sistēma, kas sniedz metodiskus ieteikumus un norādījumus atsevišķu NN veidu un kategoriju izmeklēšanā.
Kriminālistikas uzdevumi:
1. Vispārējie:
a. Ātra un pilnīga NN atklāšana un vainīgo atmaskošana;
b. Piedalīties cīņā pret noziedzību, izmantojot specifiskos līdzekļus.
2. Speciālie:
a. Objektīvo likumsakarību izzināšana zinātnes teorētisko pamatu attīstībai un tās pielietošanas efektivitātes paaugstināšanai praksē;...

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1196973
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties