Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:501911
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Bronzas laikmetā Krētas salu apdzīvojuši mīnojieši. Tie bija pirmie eiropieši, kuriem bija raksturīgs augsts dzīves līmenis. Ap 2000. g. p.m.ē. sākās straujš urbanizācijas process, auga pilsētas un tika būvētas pilis- Knosas, Mallijas, Faistas u.c. Iznīcinājuši Vidusjūras pirātus, mīnojieši uzbūvēja tirdzniecības floti un sāka aktīvi tirgoties. Attīstījās naudas un maiņas tirdzniecība. Zemkopības un lopkopības produkcija pārsniedza iedzīvotāju vajadzības, tāpēc tika eksportēts vīns, vilna, graudi, olīveļļa u.c. lauksaimniecības produkti. Pilis kļuva par sociālās dzīves centriem. Mīnojiešu valsts priekšgalā atradās valdnieks, kas pildīja zemes pārvaldnieka funkcijas un uzstājās kā dievišķo spēku nesējs. Tika uzskatīts, ka tas, līdzīgi citiem Tuvo Austrumu valdniekiem, atradās tavās attiecībās ar dieviem un kosmosu. Krētas civilizācijai nebija savas literatūras. Lineāro rakstību izmantoja tikai ļoti šaurā piļu grāmatvedībā. Arheoloģiskajos izrakumos netika atrasta neviena epifānija, neviena dzejas rinda, kas būtu veltīta dieviem. Visa reliģiskā un vēsturiskā informācija tika nodota mutiski. No Krētas nāk vairāki mūzikas instrumenti- flauta, trompete u.c.
Krētas arhitektūra neaptvēra tik stingrus arhitektūras kanonus, piemēram, Senās Ēģiptes arhitektūra, taču arī tai bija savas likumsakarības. Piļu centrus veidoja plašs taisnstūrveida pagalms, ap kuru vairākos strāvos izvietojās dažādas telpas un kāpnes. Daudzveidīga bija piļu iekšējā apdare. Telpas apgaismoja īpatnējas ierīces, tā saucamās gaismas akas-šauri pagalmiņi, kas caurauda visus stāvus no augšas līdz apakšai. Krētas pilīm bija raksturīgs augsts sanitārais līmenis. Krētiešu kolonnas bija īpatnējas. Tās paplašinājās nevis uz apakšu, bet pretēji- uz augšu. Celtnes izvietojās kalnu nogāzēs, dabiski un cieši saplūstot ar apkārtējo vidi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties