Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:704629
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Likums “Par uzņēmumu gada pārskatiem” ir pieņemts 14.10.1992.
Uzņēmuma gada pārskats Latvijā ir sastādīts tādā veidā, lai jebkura ieinteresēta persona varētu iegūt pilnīgu un neapšaubāmu informāciju par uzņēmuma darbu.
Uzņēmumu gada pārskati obligāti publicējami Latvijas Republikas oficiālajā avīzē "Latvijas Vēstnesis" un citos masu informācijas līdzekļos. Uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un organizāciju pārskati, kuri nav obligāti jāpublicē, tāpat ir pieejami LR Uzņēmumu reģistrā katram ieinteresētam, kurš nomaksājis atbilstīgo nodevu.
Uzņēmuma gada pārskata forma un apjoms ir atkarīgs no viņa uzņēmējdarbības veida un tās juridiskās formas. Par pamatu jebkura uzņēmuma gada pārskata sastādīšanai kalpo tā grāmatvedības dati. Tiem uzņēmumiem, kuriem atbilstoši LR likumam "Par uzņēmumu gada pārskatiem", jāsastāda gada pārskats, obligāti jākārto uzskaite, ievērojot dubultieraksta principu, reģistrējot uzņēmuma ienākumus un izdevumus uz realizācijas principa pamata un ievērojot citus grāmatvedības pamatprincipus.
Latvijas teritorijā strādājoša uzņēmuma gada pārskats sastādams latos un latviešu valodā, neatkarīgi no tā dibinātāju un īpašnieku sastāva. Nepieciešamības gadījumā uzņēmuma gada pārskats var tikt tulkots citā valodā vai pārrēķināts citā valūtā. Bez tam gada pārskatā atspoguļojamie dati ir jānoapaļo līdz veseliem skaitļiem.
Atbilstoši LR likumam "Par uzņēmumu gada pārskatiem" un LR likumam "Par grāmatvedību" gada pārskatam jāaptver uzņēmuma 12 mēnešu darbs. Nepieciešamības gadījumā gada pārskats var tikt sastādīts arī par īsāku laika periodu un par garāku laika periodu, taču ne ilgāku par uzņēmuma darba 18 mēnešiem. Par uzņēmuma darba sākuma datumu tiek uzskatīts tā reģistrācijas datums LR Uzņēmumu reģistrā, neatkarīgi no tā, vai uzņēmums ir vai nav uzsācis saimniecisko darbību.
Likums "Par uzņēmumu gada pārskatiem" paredz, ka gada pārskats kā vienots kopums sastāv no bilances, peļņas un zaudējumu aprēķina, pašu kapitāla izmaiņu pārskata, naudas plūsmas pārskata, pielikuma un ziņojuma. Gada pārskata katrai daļai ir savs mērķis un savi sastādīšanas noteikumi.
Kopumā gada pārskatam jāsniedz pareizs, neapšaubāms un pilnīgs pārskats par uzņēmumu, tā pārskata gada līdzekļiem, saistībām, kapitālu, finansiālo stāvokli, peļņu vai zaudējumiem uz pārskata datumu. Par uzņēmuma gada pārskata pareizības garantiju kalpo revidenta slēdziens.
Uzņēmuma bilance ir uzņēmuma gada pārskata galvenā un obligātā sastāvdaļa. Bilance atspoguļo uzņēmuma finansiālo stāvokli uz gada pārskata sastādīšanas datumu.
Bilance sastāv no divām daļām – aktīva un pasīva – kuras ir līdzsvarā. Aktīvā norāda saimnieciskos līdzekļus (īpašumu) – reālos resursus, naudu, nemateriālos ieguldījumus, finansu ieguldījumus un prasības pret debitoriem. Visi dati ir sagrupēti un parādīti divās iedaļās ar nosaukumiem “Ilgtermiņa ieguldījumi” un “Apgrozāmie līdzekļi”. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties