Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:107938
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Fosforu aprites cikla laikā, fosfors no iežiem un minerāliem nonāk augsnē. No augsnes fosfors nonāk hidrosfērā, kur tas atkal veidos iežus un minerālus
Pārmērīga fosfātu lietošana var būt kaitīga. Fosfātus satur veļas mazgāšanas līdzekļi un minerālmēsli – to nokļūšana upēs un ezeros var izraisīt strauju aļģu augšanu jeb eitrofikāciju.
Lielāko daļu no saražotā fosfora izmanto mēslošanas līdzekļu izgatavošanā – amonija fosfātu ražo no fosfāta iežiem. Mūsdienās arvien vairāk lauksaimniecībā tiek izmantots sintētiskais mēslojums.
Fosforu izmanto arī tērauda, plastmasa, porcelāna ražošanas procesā, kā arī fosforu izmanto, lai izgatavotu sērkociņus.
Cilvēka darbību ietekmē, fosfora plūsma radikāli tiek manīta no tam raksturīgās dabiskās plūsmas. Lielākoties visās ar fosfora savienojumu lietošanu saistītās jomās ir panākts tas, ka fosfors nokļūst hidrosfērā un iesaistās ūdenstilpju eitrofikācijas (straujas aļģu augšanas) procesos.

Cilvēks un slāpekļa aprite
Slāpeklis ir ķīmiskais elements N un dabā tas ir sastopams atmosfērā, kur slāpeklis ir gaisa sastāvdaļa. Slāpeklim nav krāsas, smaržas un garšas. Slāpeklis neuzliesmo un nedeg. Tas ir nedaudz vieglāks par gaisu un pavisam mazliet šķīst ūdenī. Kad slāpekli iztvaicē un tad uzkarsē, tas patērē ļoti lielu daudzumu karstuma, kas to padara par lielisku dzesēšanas līdzekli.
Slāpekļa savienojumi galvenokārt dabā sastopami kā N2O, NO, NO2, HNO3, NH3 un amonija sāļi. Slāpekļa savienojumi ir savstarpēji saistīti un var pārvērsties viens otrā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties