Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:323583
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

II GRĀMATA. ORGANISMI UN TO DZĪVES VIDE

Ekoloģija – bioloģija nozare, kas pēta organismu un vides mijiedarbību, ka arī attiecības starp pašiem organismiem.
Bioloģiskā daudzveidība – dzīvības formu un vides apstākļu daudzveidība; tā ietver ģenētisko, sugu, kā arī ekoloģisko daudzveidību. Cilvēce ir pilnībā atkarīga no tās.
Ģenētiskā daudzveidība izpaužas kā vienas sugas īpatņu morfoloģiskās un anatomiskās atšķirības, kuru pamatā ir gēnu dažādība. Jo lielāka sugas ģenētiskā daudzveidība, jo tā ir plastiskāka – vieglāk pielāgojas mainīgajiem vides apstākļiem, ir izturīgāka pret slimībām. Ģenētisko daudzveidību ietekmē populāciju skaits un izplatība.
Sugu daudzveidība – sugu kopskaits un dažādība noteiktā teritorijā. Liels sugu skaits vien neliecina par bioloģisko daudzveidību, jāņem vērā arī sugas īpatņu skaits, sugas sastopamība un sugu dažādība. (Aizaugušās lauksaimniecības zemēs var būt liels skaits sugu, bet tās ir tuvu radniecīgas un vienveidības). Vislielākā sugu daudzveidība sastopama tropu mežos.
Ekoloģiskā daudzveidība – dzīvo organismu iespējami daudzveidīgāka mijiedarbība ar vidi. Tā ietver sevī barošanās attiecības, ekoloģiskās nišas, savstarpējās attiecības. Lielāku ekoloģisko daudzveidību var novērot pļavā – liela augu sugu daudzveidība, ar tiem barojas dažādi kukaiņi, tos apēd kukaiņēdāji utt.
Gēnu, sugu un ekosistēmu bagātība nodrošina mūs ar O2, pārtiku, koksni, enerģiju utt.
Ilgtspējīga attīstība – attīstība, kas apmierina pašreizējās paaudzes izdzīvošanas vajadzības, neradot grūtības nākamajām paaudzēm nodrošināt viņu vajadzības. Ekoloģijas uzdevums ir izskaidrot, kā nodrošināt stabilitāti, pārvarot cilvēku saimniekošanas rezultātā radīto kaitējumu.
Biosfēra – Zemes apvalks, ko apdzīvo dzīvie organismi. Tajā izpaužas dažādu dzīvības formu darbība. Tās robežas nosaka dažādu organismu dzīvei nepieciešamie apstākļi – augšējo robeža ir uv staru koncentrācijas intensitāte, apakšējo Zemes dzīļu augstā temperatūra. Kalnos dzīvība līdz 6km augstumam v.j.l. Organismu koncentrācija biosfērā mainās atbilstoši ģeogrāfiskajā joslām un zonām. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −9,20 €
Materiālu komplekts Nr. 1401570
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties