Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:644941
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas konkurences politikas stratēģiskais mērķis ir aizsargāt, saglabāt un attīstīt brīvu, godīgu un vienlīdzīgu konkurenci visās tautsaimniecības jomās sabiedrības interesēs. Konkurences politikas pamatuzdevums ir radīt ekonomiskus stimulus preču un pakalpojumu attīstībai, inovatīvai darbībai, samazināt patērētāju un tirgus dalībnieku zaudējumus no iespējamās monopolstāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas, aizliegtām vienošanām starp tirgus dalībniekiem, nepieļaujot tirgus koncentrācijas līmeni, kas varētu būt kritisks patērētājam, jo radītu dominējošus uzņēmumus un tirgus struktūru, kas nenodrošina pietiekami efektīvu konkurenci.
Konkurences nodrošināšanā ir jāizšķir konkurences politika un tirgus regulācija. Konkurences politika aptver vispārējus pasākumus, lai tirgus dalībniekus pasargātu no tirgus varas ļaunprātīgas izmantošanas un citām negodīgas konkurences izpausmēm. Savukārt tirgus regulācija nozīmē īpašu noteikumu un prasību piemērošanu specifiskiem tirgiem, to vidū sabiedrisko pakalpojumu nozarēs.
Konkurences politika
Konkurences politika Latvijā tiek veidota tādējādi, lai valstiski nodrošinātu tirgus ekonomikas procesus, aizsargājot efektīvi konkurējošu komercdarbības vidi. Kopš pievienošanās ES Latvijas konkurences politika ieguvusi plašāku mērogu – novērst šķēršļus Eiropas vienotā tirgus funkcionēšanai.
Sakarā ar pievienošanos ES Latvijas konkurences likumdošanā notikušas būtiskas reformas. 2004.gada 1.maijā spēkā stājušies Grozījumi Konkurences likumā, kas regulē ES konkurences tiesību piemērošanas procedūras un Eiropas Komisijas izmeklēšanas darbības Latvijas teritorijā, kā arī sadarbību ar ES dalībvalstu konkurences aizsardzības institūcijām. Lietās par konkurenci ierobežojošām vienošanām un dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas var ietekmēt tirdzniecību starp dalībvalstīm, tiek piemērota ES Padomes regula Nr.1/2003 “Par to konkurences noteikumu īstenošanu, kas noteikti Līguma 81. un 82.pantā”. Savukārt lietās, kas nevar ietekmēt tirdzniecību starp dalībvalstīm, joprojām spēkā ir nacionālā likumdošana.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties