Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:143043
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Augiem fotosintēzei ir nepieciešams ūdens, oglekļa dioksīds un saules gaisma. Taču, lai izveidotu visas augos esošās vielas, arī olba1tumvielas, ir nepieciešami vēl vairāki citi elementi. Ga1venie no tiem ir slāpeklis, fosfors un kālijs. Turklāt mikrodaudzumos ir jāuzņem arī Fe, Mn, Al, B, Cu, Mo un vēl citi elementi.
Zemeslodes iedzīvotāju skaitam strauji augot, sevišķu nozīmi iegūst jautājums par to nodrošināšanu ar pārtiku. Ar kultūraugu ražu katru gadu no lauksaimniecībā izmantojamas zemes tiek iznesti milzīgi slāpekļa, fosfora un kālija daudzumi. Atjaunot šo elementu saturu augsnē vienīgi ar organisko mēslojumu nav iespējams. Tikai papildus lietojot lielus daudzumus minerālmēslu, var nodrošināt lauku vajadzīgo auglību. Tāpēc strauji palielinās minerālmēslu ražošana. Tā pārstrādā dabā esošos minerālus par augiem izmantojamām vielām (kālija un fosfora minerālmēsli) vai arī iegūst šīs vielas no gaisa (slāpekļa minerālmēsli). Minerālmēsliem bieži vien pievieno arī tos elementus, kuri augiem ir nepieciešami ļoti niecīgos daudzumos.
Lauksaimniecībā plaši lieto fosfora minerālmēslus: superfosfātu 5Ca(H2PO4)2 . H2O (pelēcīgs pulveris vai granulas), dubultsuperfosfātu Ca(H2PO4)2 . H2O (pelēcīgs pulveris vai granulas), precipiāts CaHPO4 . 2H2O (balts, ūdenī mazšķīstošs pulveris), tomassārņi jeb tomasmilti 4CaO . P2O5 + CaO . P2O5 . CaSiO3 (tumši pelēks pulveris), fosforītmilti Ca5(PO4)3 F un kaulu milti Ca3(PO4)2 . Visizplatītākais no tiem ir superfosfāts.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1138912
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties