Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:663715
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kārlis Skalbe ir ievērojams latviešu dzejnieks un pasaku meistars. Kārļa Skalbes pasaku mantojums ir skaitliski prāvs – 72 pasakas. Vispopulārākā pasaka ir 1904. gadā sarakstītā ,,Kā es braucu Ziemeļmeitu lūkoties’’, kurā izpaužas revolucionāras tendences, tomēr ,,Pasaka par vērdiņu’’ arī ir viena no viņa pazīstamākajām pasakām. Tā ir sarakstīta 1913. gadā un tai vairs nepiemīt revolucionārais gars. Autors bija iecienījis literārās pasakas žanru – autora pozīcijā centrēts žanrs, kam raksturīga augsta nosacītības pakāpe, fantastiskais pasaules uztverē un atveidē, tēlu, sižetu, motīvu un stilistikas neretā sakņošanās dažādu tautu folklorā, kā arī individuāli raksturi, sociālētiski vispārinājumi, filozofiskums, daudznozīmīgums un plaša stilistiskā palete. Šajā darbā autors risina savā laikā aktuālu estētikas un ētikas problēmu – mantrausību, kas, manuprāt, ir un paliks aktuāla problēma visos laikos.
Kārļa Skalbes literārā pasakā ,,Pasaka par vērdiņu’’ ir stāstīts par pirtnieku Ansi un precīzāk - par neizsmeļamas bagātības ietekmi uz viņa raksturu. Autora nostāja pret naudas vērtību ir izpausta viennozīmīgi negatīva - viņš bagātību neuzskata par augstākā mērķa cienīgu. Autors, pēc manām domām, uz pirmā vērtību pakāpiena liek cilvēcību. K. Skalbe ar pasakas galvenā tēla palīdzību parāda lasītājiem, ka nauda vien nevar nevienu padarīt laimīgu, piemēram, Ansis bija laimīgāks pasakas sākumā, kad viņš vēl bija parasts pirtnieks un viņam pie dvēseles nebija ne graša, nekā pasakas noslēgumā, kad viņš bija kļuvis par bagātu namīpašnieku.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1149229
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties