Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:103636
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pēdējo gadu desmitu laikā izpratne par dažādu ķīmisko vielu iespaidu uz cilvēku veselību, tās raksturu un cēloņsakarībām ir būtiski mainījusies, tad pēdējos gados aizvien lielāka vērība tiek veltīta ilgstošas, bet relatīvi nelielas ekspozīcijas summārajiem efektiem.
Noturīgie organiskie piesārņotāji (NOP) ir halogēnus saturošas kancerogēnas, toksiskas un mutagēnas vielas, kas ar gaisa un ūdens starpniecību var pārvietoties ļoti lielos attālumos un akumulēties sauszemes un ūdens ekosistēmās. NOP var izraisīt vēzi, radīt iedzimtus defektus, auglības problēmas, paaugstinātu jutīgumu pret slimībām, kā arī ietekmēt nervu sistēmu un radīt garīgās attīstības traucējumus.
NOP satur agrāk plaši izmantotie hlororganiskie pesticīdi un rūpniecībā izmantojamie ķīmiskie produkti (polihlorētos bifenilus (PHB) saturoši), taču kā blakusprodukti NOP var rasties arī degšanas un rūpniecisko ražošanas procesu dēļ (dioksīni, furāni, policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži). Tādējādi avāriju vai ugunsgrēku gadījumā NOP ietekmei var tikt pakļauts ikviens, kas atrodas avārijas vietas vai ugunsgrēka tiešā tuvumā, vai valdošā vēja virzienā.
Kancerogēnas vielas –ķīmiskas vielas, kas ilgstoši iedarbojoties uz cilvēku vai dzīvnieku organismu var izraisīt ļaundabīgu audzēju rašanos. Pie kancerogēnām vielām pieder policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (1,2 benzantracēns, halantrēns un to atvasinājumi), aromātiskie kamīni un nitrozamīni ( - naftilamīns, benzidīns, nitrozourīnviela), azokrāsvielas, alkilējoši savienojumi ( etilēnimīns, iprīts), dažas dabas vielas (aflatoksīni, alkoloīdi), neorganiskie savienojumi- hroma, arsēna, radioaktīvo elementu atvasinājumi. Dažas kancerogēnas vielas rodas dzīvajos organismos vielmaiņas procesos- asteroīdi, aminoksīdi, metabolīti. Spēcīgas kancerogēnas vielas- 20 metilholamtrēmus, nitrozourīnvielas, lieto eksperimentāli onkoloģijā. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1138424
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties