Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:636728
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Politiskie bēgļi    3
  Vides bēgļi    5
  Ekonomiskie bēgļi    7
Darba fragmentsAizvērt

Pēc ekspertu domām, nepieciešams ieviest jaunu terminu „vides bēglis”, jo dabas katastrofas rada vairāk bēgļu nekā karadarbība, ko joprojām uzskata par galveno iemeslu, lai bēglim piešķirtu patvērumu citā valstī.
ANO eksperti norāda, ka vides bēgļiem jāpiešķir līdzīgas tiesības kā politiskajiem bēgļiem. Par bēgļiem uzskata tikai tos cilvēkus, kas bēg no karadarbības vai politiskās vajāšanas. Turklāt parasti par bēgļiem uzskata cilvēkus, kas devušies uz citu valsti, bet dabas katastrofu dēļ bēgļi pārsvarā meklē patvērumu citviet savas valsts teritorijā.
Pasaules iedzīvotāju skaits turpina palielināties, un simtiem miljonu cilvēku dzīvo apdraudētos reģionos. Sevišķi lielas briesmas draud piekrastes rajona iedzīvotājiem, jo šajā apvidū iespējami gan plūdi, gan spēcīgas vētras.
Pēdējo gadu laikā pasauli satricinājušas vairākas postošas dabas katastrofas. Āzijā milzīgus postījumus nodarīja cunami, Pakistānu skāra spēcīgas zemestrīces, savukārt viesuļvētra Katrīna pierādīja, ka no dabas spēku uzbrukumiem nav pasargāta arī pasaules bagātākā valsts ASV. Šo katastrofu rezultātā ļoti daudz cilvēku meklēja sev citas mājas.
Viesuļvētras plūdi un zemestrīces ir dramatiskas parādības, kas piesaista pasaules uzmanību un izraisa līdzcietību. Taču tikpat lielu postu nodara tādas klusas un nemanāmas parādības kā tuksneša paplašināšanās vai jūras līmeņa celšanās, kuru dēļ cilvēki spiesti pamest savas mājas.
Nabadzīgos lauku reģionos bēgļu straumes izraisa augsnes degradācija un tuksnešu paplašināšanās. To var izraisīt neapdomīga zemes izmantošana un klimata pārmaiņas, bet iedzīvotāju skaita pieaugums vēl vairāk pastiprina šo problēmu. Vides pasliktināšanās dēļ jau aptuveni 20 miljoni cilvēku devušies bēgļu gaitās.
Jūras līmeņa celšanās

Globālās sasilšanas un ledus kušanas dēļ šajā gadsimtā gaidāma ievērojama jūras līmeņa paaugstināšanās, kas apdraudēs daudzus piekrastes reģionus. Ja ūdens līmenis paaugstinātos par 1m, tad Bangladešā 40 miljoni iedzīvotāji zaudētu pajumti, bet Klusā okeāna salu valstiņa Tuvalu kūtu par pirmo valsti, kas noskalota no pasaules kartes, tāpēc jau panākta vienošanās ar Jaunzēlandi, kas gatava uzņemt visus 11,6 tūkstošus valstiņas iedzīvotājus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties