Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:437605
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ievads skaļruņu darbībā.
Katrā skaņu sistēmā galējā kvalitāte ir atkarīga no skaļruņiem. Pats labākais ieraksts, iekodēts visprogresīvākajā glabāšanas ierīcē un atskaņots ar visjaunāko atskaņotāju un pastiprinātāju, skanēs briesmīgi, ja skaņas sistēma būs aprīkota ar sliktiem skaļruņiem. Sistēmas skaļrunis ir komponents, kurš uztver elektrisko signālu, saglabātu kompaktdiskā (CD), kasetē vai digitālajā video diskā (DVD) un pārvērš to atpakaļ skaņā, kuru mēs varam dzirdēt. Šajā rakstā mēs aplūkosim, kā tieši skaļrunis to paveic. Mēs arī aplūkosim, kā atšķiras skaļruņu konstrukcijas un kā šīs atšķirības ietekmē skaņas kvalitāti. Skaļruņi ir apbrīnojamas tehnoloģiskas ierīces, kurām ir bijusi pamatīga ietekme uz mūsu kultūru. Bet, no otras puses, tās ir diezgan vienkāršas ierīces.

Skaņas pamati.
Lai saprastu, kā skaļruņi darbojas, jums sākumā ir jāsaprot, kā skaņa darbojas.
Jūsu auss iekšpusē atrodas ļoti plāna ādiņa, kuru sauc par bungādiņu. Kad jūsu auss bungādiņa vibrē, smadzenes šīs vibrācijas interpretē kā skaņu – tā jūs dzirdat. Straujas gaisa spiediena izmaiņas tad arī iekustina jūsu auss bungādiņu.
Vibrējot priekšmets rada skaņu gaisā (skaņa var izplatīties arī šķidrumos un cietvielās, bet gaiss ir skaņas pārraides vide, kad mēs klausāmies skaļruņus).
Kad kāds priekšmets vibrē, tas iesvārsta gaisa daļiņas ap sevi. Šīs gaisa daļiņas savukārt iekustina gaisa daļiņas ap tām, vadot vibrācijas pulsus caur gaisu kā caur nesējvidi.
Lai saprastu, kā tas darbojas, aplūkosim vienkāršu vibrējošu objektu - zvanu. Kad jūs zvanāt zvanu, metāls vibrē – ļoti ātri ielocās uz iekšu un uz āru. Kad tas kustas uz vienu pusi, tas grūž apkārt esošās gaisa daļiņas uz šo pusi. Pēc tam šīs gaisa daļiņas saduras ar tām gaisa daļiņām, kuras atrodas tām priekšā, kuras savukārt tālāk saduras ar gaisa daļiņām, kauras atrodas to priekšā u.t.t..
Kad zvana sieniņa kustas atpakaļ, tā iekustina šīs apkārt esošās gaisa daļiņas, radot kritumu spiedienā, kurš iekustina vēl vairāk apkārt esošo gaisa daļiņu, kas rada vēl vienu kritumu spiedienā, kas iekustina daļiņas, kuras atrodas pat tālāk ārpusē u.t.t.. Šo spiediena kritumu sauc par gaisa izkliedēšanu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties