Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:663111
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

KPL, AL 64.p. un ĒK 6.p. aizliedz advokātam pārstāvēt abas puses vienā lietā (AL – attiecas nevis uz to, ka nevar pārstāvēt puses, kam ir pretējas intereses, bet gan nevar pārstāvēt puses, kam ir pretējas intereses vienā lietā; KPL – arī attiecībā uz saistītām lietām). Tātad ne KPL, ne AL neregulē interešu konflikta situācijas pilnībā – normatīvais regulējums ir pārāk šaurs, tiek attiecināts tikai uz to pašu vai saistītu lietu, bet nav tieša normatīva aizlieguma darboties dažādās lietās viena biroja ietvaros (palielinās tieši to gadījumu skaits, kad, iespējams, veidojas interešu konflikta situācija biroja ietvaros).
Praksē normatīvi šaurais regulējums ir paplašināts – pati profesija sev ir uzņēmusies ierobežojošākus standartus nekā to paredz normatīvie akti (piemēram, ir klienti, pret kuriem advokāts nekad nevērsīsies, kaut vai likums to neaizliedz). Ja normatīvi nostiprinātu, ka advokāts nevar darboties pret saviem bijušajiem klientiem, tad pavisam īsā laikā advokatūrai būtu jāizbeidz darbība, jo interešu konflikta situāciju risks būtu ļoti augsts, bet, ņemot vērā Latvijas apmērus, to nebūtu iespējams izpildīt. Tādēļ likumdevējs tieši nav noregulējis visus potenciālā interešu konflikta aizliegumus, lai neizslēgtu no prakses nepamatoti lielu personu skaitu, pret kurām nedrīkst vērsties.
Normatīvie akti arī neregulē, kā novērst potenciālas konflikta situācijas. Advokātiem un visam birojam ir pienākums pārbaudīt katrā gadījumā, vai nepastāv interešu konflikta risks.
Personiskā ieinteresētība – ja ir kādi iemesli, kuru dēļ klienta intereses advokāts nevar pilnībā pārstāvēt, tad šo lietu nevajadzētu uzņemties.
Pozicionālā konflikta risks (pozicionāli pretējas intereses) – stare decisis doktrīnas valstīs. Tas attiecas uz noteiktu kategoriju lietu vešanu – advokāts viena klienta lietā panāk iznākumu, kas ir pozicionāli pretējs tam, kas panākts iepriekšējā klienta lietā (tātad ir nelabvēlīgs iepriekšējam klientam). Ar katru nākamo lietu situācija var mainīties. Arī Latvijā pastāv pozicionālā konflikta risks, bet ne tik izteikti – nav tiešā veidā. Piemēram, EST spriedumi ir viens no tiesību avotiem, tāpēc nevar teikt, ka iepriekšējā lieta neietekmēs jaunās lietas iznākumu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1339785
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties