Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:481602
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.07.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jūras piekrastes un to atsevišķos posmus var klasificēt pēc dažādiem pamatprincipiem. Iedalījuma pamatā var ņemt krasta līnijas izrobojumu, abrāzijas un akumulācijas procesu dominējošo lomu. Zemes garozas grimšanas vai celšanās procesu intensitāti vai arī piekrastes tektonisko struktūru.
Atkarībā no krasta līnijas izrobojuma izšķir divas pamatgrupas – izlīdzinātos un izrobotos jeb līčainos.
Izrobotie jeb līčainie krasti rodas, ja pamatkrastu veido dažādas cietības ieži mainīga saguluma apstākļos. Krastu izrobojuma raksturs varbūt ļoti dažāds: lielāki vai mazāki līči, pussalas, zemesragi utt. Šādos posmos raksturīga liela akumulācijas un abrāzijas procesu dažādība un bieža mija.
Vissarežģītākais un daudzveidīgākais jūras krastu reljefs izveidojas gadījumos, kad jūra uzvirzās sauszemei epeirogēno Zemes garozas kustības rezultātā. Tā veidojās ingresijas tipa krasti. Gan abrāzijas, gan akumulācijas procesi šādos apstākļos ir sevišķi intensīvi, to sadalījums ir mainīgs atkarībā no jau esošās krastu līnijas līkumainības un piekrastes iežu īpatnībām.
Raksturīgākie ingresijas krastu tipi ir līčainie, fjordu, šēru, Dalmācijas, riasa, estuāru un grīvlīču, limānu un jomu krasti.
Līčainie krasti rodas, jūrai lēni uzvirzoties sauszemei un aizpildot ar ūdeni reljefa pazeminājumus. Piekrastes līčainību jeb izrobotību nosaka jau esošais reljefa raksturs.
Fjordu krasti veidojas vietās, kur piekrastē atsedzas cietie kristāliskie ieži. Tie ir raksturīgas stāvas, klinšainas sienas un gari, šauri izlocīti līči, kas tālu iesniedzas sauszemē. Fjordu krastu izcelšanās varbūt dažāda, bet visbiežāk tā saistīta ar ledus laikmetā veidotām ledāja eksarācijas formām un tektoniskām plaisām. Fjordu krasti atrodas teritorijās, kuras pleistocēna lielā apledojuma laikā atradušās zem ledāja. Raksturīgi fjordu krasti ir Norvēģijā, kur fjordi pārsniedz 220 km garumu un 6 km platumu. Jūras līmeņa svārstību rezultātā fjordu krastos var veidoties abrāzijas terases.


Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties