Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:609152
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.01.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tā kā Baltkrievijā jau tiek izstrādāta pētījumu metodika un ir veikti pētījumi par jenotsuņa ietekmi uz vietējo faunu, Latvijā nebūtu lietderīgi sākt pētījumus no jauna. Turklāt tas būtu izdevīgi abām pusēm, jo Latvijai un Baltkrievijai ir kopēja robeža, tātad arī kopēja jenotsuņu populācija. Ja sugu aizsardzības pasākumi tiks veikti tikai vienā valsti, mērķi sasniegt būs daudz grūtāk.

Taču ieviešot jebkādus jaunus sugu aizsardzības pasākumus, tie būtu uzmanīgi jāizvērtē, jo, kā redzams no literatūras apskata, jenotsuņa ietekme uz citām sugām vēl nav līdz galam skaidra. Dati par jenotsuņa ietekmi uz āpšiem ir pretrunīgi. Arī jenotsuņa lielā negatīvā ietekme uz putniem ir apšaubāma. Iespējams jau vairākus gadus atpakaļ patiesais putnu skaita samazināšanās iemesls bija Amerikas ūdele. Vēl 1984. gadā Amerikas ūdeļu skaits nebija precīzi zināms (Medības Latvijas PSR, 1984), taču jau 1994. gadā literatūrā minēts, ka tā sastopama visā Latvijā (Plēsīgo zvēru pēdas, 1994). Desmit gadu laikā Amerikas ūdele nevarēja tik ļoti savairoties, tātad tā bijusi stipri lielākā skaitā jau senāk. Taču šajā laikā sabiedrībā bija nostiprinājies uzskats, ka galvenais vaininieks ir jenotsuns. Pašlaik sabiedrības uzmanību, savukārt, vairāk saista Amerikas ūdele. Šī dzīvnieka negatīva ietekme uz vietējo faunu ir pierādīta.

Jāsecina, ka, lai izvērtētu kura suga, cik daudz un ko ietekmē, ar pašlaik esošo informāciju ir par maz. Nepieciešams vai nu pārņemt kaimiņvalstu pieredzi, vai veikt pamatīgus un laikietilpīgus pētījumus par abu augstākminēto sugu ekoloģiju (biotopi, barība, konkurenti).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1337136
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties