Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:100965
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vērtspapīru tirgu mēdz saukt par valsts ekonomikas spoguli. Tieši šī iemesla dēļ ir svarīgi, lai arī Latvija būtu nodrošinātu ar tādu vērtspapīru tirgu, kurš spēj iziet arī starptautiskā mērogā. Pēc tā var spriest, cik vērtspapīru tirgus ir attīstīts. Protams, nepietiek vien ar to, ka tas darbojas starptautiskā mērogā. Ir nepieciešama vērtspapīru tirgus papildināšana, nodrošinot ar dažādām funkcijām, kas ir labvēlīgas kā pārdevējiem, tā arī pircējiem, piesaistot Latvijai starptautiskos uzņēmumus. Tādēļ apskatīsim vērtspapīru tirgus augšupeju, ko izraisa dažādi notikumi Ziemeļeiropā, kas ir tieši saistīti arī ar Latvijas vērtspapīru tirgu.
Vispirms noskaidrosim, kādēļ Latvijā ir nepieciešams attīstīts vērtspapīru tirgus. Tas nepieciešams, jo tā ir iespēja ne tikai vairot Latvijas iedzīvotāju pensijas, atbalstot Latvijas ekonomiku, bet arī veiksmīga ārvalstu ieguldītāju piesaiste, kura iespējama tikai atklātā un sakārtotā uzņēmējdarbības vidē. Jo vairāk uzņēmumu piedalīsies publiskajā vērtspapīru tirgū, jo sakārtotāka būs korporatīvā vide un saites starp uzņēmumiem Latvijā.
Uzņēmumiem ir nepieciešams vērtspapīru tirgus, jo tas dod iespēju piesaistīt kapitālu lētāk, publiska kredītvēsture nodrošina uzņēmuma panākumus nākotnē. Esot vērtspapīru tirgū, uzņēmumam ir daudz vairāk iespēju gūt publicitāti. Publiskais status paaugstina uzņēmuma prestižu klientu, darbinieku un sadarbības partneru acīs. Ja uzņēmumam pastāvīgi ir publisks status, tad tas funkcionē daudz mērķtiecīgāk, zinot to, ka tiek uzraudzīts.
Ja vērtspapīru tirgu skatam no ieguldītāju viedokļa, tad tas ir nepieciešams, lai nodrošinātu maksimāli plašas kapitāla saglabāšanas un vairošanas iespējas. Regulētā vērtspapīru tirgū – biržā, vērtspapīru cena ir pieejama jebkurā laikā, tā tiek dota iespēja nemitīgi sekot līdzi savu ieguldījumu dinamikai. Viena no vērtspapīru tirgus priekšrocībām ir iespēja jebkurā laikā savus ieguldījumus pārvērst naudā. Iegādājoties dažādu uzņēmumu vērtspapīrus ir iespēja sadalīt risku.
Runājot par vērtspapīru tirdzniecību, iedala:
Ārpusbiržas tirgu - neorganizēta vērtspapīru tirdzniecības vieta.
Fondu biržu – organizēta vērtspapīru tirdzniecības vieta. Tā ir vienīgā licencētā fondu birža Latvijā.
Fondu biržu, var minēt šādas funkcijas, ko tā pilda:
o vērtspapīru pircēja un pārdevēja ”satikšanās vietas” nodrošināšana;
o tirgus cenu objektīva atspoguļošana;
o piedāvājuma un pieprasījuma apjoma atspoguļošana;
o informācijas par jau noslēgtajiem vērtspapīru darījumiem nodrošināšana;
o emitentu informācijas atklāšanas nodrošinājums:
o uzraudzības funkcija.
OMX. OMX ir Ziemeļeiropas lielākā vērtspapīri tirgus pārvaldītāja un pasaulē viena no vadošajām tirgus pakalpojumu un risinājumu nodrošinātājām finanšu un enerģētikas sektorā. Rīgas Fondu birža un Latvijas Centrālais depozitārijs, kas veic vērtspapīru uzskaiti, glabāšanu un norēķinus par vērtspapīru darījumiem Latvijā, kā arī valsts fondētās pensijas kontu īpašnieku reģistra uzturēšanu, ietilpst šajā grupā.
OMX sastāvā ietilpst: 80% Ziemeļvalstu akciju, 100% Baltijas vērtspapīru tirgus, vairāk kā 500 kotēti uzņēmumi, 150 biedri Stokholmas, Helsinku, Rīgas, Tallinas un Viļņas fondu biržās, Nacionālie depozitāriji Somijā, Latvijā, Igaunijā un Lietuvā (40%). OMX ir pievienojies: Ziemeļvalstu/Baltijas tirgus vienotai tirdzniecības sistēmai SAXESS jau 2004.gada septembrī, NOREX biržu aliansei.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties