Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
12,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:760426
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Politiskās, ekonomiskās un sociālās situācijas vispārīgs raksturojums    1
  Laikmeta nozīmīgākās idejas    4
  Izglītība, zinātne, tehnika    6
  Galvenie virzieni Jauno laiku literatūrā, mākslā, arhitektūrā un mūzikā    7
  Baroks    8
  Rokoko    10
  Reālisms    10
  Klasicisms    14
  Romantisms    20
Darba fragmentsAizvērt

I.Politiskās, ekonomiskās un sociālās situācijas vispārīgs raksturojums

Jauno laiku vispārīgs raksturojums. 17. gs. Eiropas vēsture kļuva tik diferencēta, ka visaptveroši raksturojumi un secinājumi attiecībā pret to ir jāizdara ar lielu piesardzību. Tas bija jauno Eiropas nacionālo valstu nostiprināšanās un uzplaukuma laiks. Beidzās nāciju un lielo nacionālo valstu veidošanās process (Francija, Anglija, Spānija, Holande, Vācija, Austrija u.c.). Izveidojās visdažādāko valstu tipi ( absolūtā monarhija Francijā, konstitucionālā monarhija Anglijā) notika fundamentālas pārmaiņas saimnieciskajā dzīvē, nostiprinājās preču – naudas attiecības. Tipiska šā laika valsts pārvaldīšanas forma bija absolūtā monarhija, kas būtiski ietekmēja kultūras izpausmes gan reliģijā, gan literatūrā, gan mākslā un arhitektūrā un citās jomās. Valsts kļuva par mehānismu, kas pārvaldīja visas dzīves sfēras, brīvi rīkojās ar saviem pavalstniekiem un viņu īpašumu. Valstij bija vara pār cilvēku dzīvību un nāvi. Eiropa joprojām bija kontinents, kur valdīja agrārais dzīves ritms. Eiropas sabiedriskajā struktūrā joprojām darbojās viduslaikos iedibinātais dalījums muižniekos un zemniekos, augstmaņos un dzimtcilvēkos.
18.gs. notika lielas izmaiņas ikvienā Eiropas valstī. Pasaules lielākajā daļā vēl valdīja feodālisms, taču Anglija pilnībā pārgāja uz kapitālismu, ko lielā mērā noteica rūpnieciskais apvērsums. Tā izveidoja veiksmīgu ārpolitiku un izvirzījās par vienu no vadošajām Eiropas valstīm attīstības ziņā. Francijā absolūtisma krīze, ekonomiskais pagrimums un bezdarbs, kritiskais valsts finansu stāvoklis, ko radīja milzīgā armija un samilzušie parādi, iztukšoja valsts kasi, notika vairākas revolucionāra rakstura sacelšanās, kas beidzās ar revolūciju. Rūpniecības apvērsums Anglijā un Lielā franču revolūcija(1789-1794) satricināja visu Eiropu. Anglija un Francija progresēja gan sociālajā, gan ideoloģiskajā jomā, apsteidzot pārējās Eiropas valstis. Šajā gadsimtā izvirzījās vēl viena spēcīga valsts - Prūsija, kurai bija ļoti spēcīga armija, kā arī Krievija palielināja savu ietekmi Eiropā, ko pierādīja Ziemeļu karš. Sabiedrība pamazām brieda jaunām ekonomiskām un sociālpolitiskām attiecībām.
Eiropā 18.gs. dēvē par saprāta gadsimtu, lai gan racionālisma idejas nostiprinājās jau 17.gs. Ideoloģiskajā un teorētiskajā, kā arī filozofiskajā plāksnē noteicošās bija apgaismības idejas. Tās atrada dzirdīgas ausis gan tā laika Eiropas valdnieku galmos, gan buržuāzijas vidū. Tās izplatījās visā Eiropā, un nebija tādas jomas, ko tās neietekmētu. Filozofija, zinātne, literatūra, māksla, mūzika un teātris attīstījās apgaismības ideju ietekmē.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,27 €
Materiālu komplekts Nr. 1140232
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties