Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:147639
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.11.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jānis Jaunsudrabiņš (25.08.1877 – 28.08 1962)
Viens no izcilākajiem latviešu rakstniekiem. Dzimis kalpu ģimenē Neretas pusē. Agri kļuvis bārenis: tēvs nomiris, kad zēnam tikai trīs gadi.Bārenība un trūkums nav šķērslis, lai taptu par lielu personību.J. Jaunsudrabiņš sevi apliecinājis literatūrā (gandrīz visos žanros)un glezniecībā.Jānis Jaunsudrabiņš pieder pie tās latviešu rakstnieku paaudzes, kas literatūrā ienāca 19.un 20. gs. mijā.Pirmais izcilākais darbs – garstāsts „Vēja ziedi”(1907), ar to viņš iekaro lasītāju simpātijas.Vēlākajos gados „Vēja ziediem” pievienojas romānu triloģija „Aija”, Atbalss”, Ziema”, tēlojumu grāmatas „Baltā grāmata”, Ūdeņi”.
Zem Augšzemes debesīm staigājuši Jāņa Jaunsudrabiņa varoņi.Lasot ceļa stabiņa nosaukumus Neretā, brīžiem šķiet, ka šķiras „Aijas”, „Dzimtenes”, „Zaļās grāmatas’’ lappuses.Valašiņas, Liepiņas, Šausmāni, Zaldātu kalni,Ķišku kapi...Bet, nogriežoties pie Oruļa kroga uz Riekstiņiem, pēc brīža atveras pati „Baltā grāmata”.Pakalnē alejas galā Mūsmāju sēta. Plašs, trīsstūrveidīgs, divās pusēs ar ēkām norobežots pagalms. Dzīvojamā māja, lupstājos un vīnstīgās ieaugusi. Tā pati, kurai Jāņa Jaunsudrabiņa bērnībā bija zaļš sūnu jumts un uz šī jumta – sarkans ķieģeļu skurstenis.Garā rindā klētis.Puķu dārziņš, kur pār žogu liecas sārtu pujeņu krūms.Aiz sētas,aiz puķu dārziņa, aiz palejas vītoliem un pļavām – Rites mežu burvības ar svēto papērksnītes ziedu un apburto mežrožīšu krūmu.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties