Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:255786
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt


Sākums – kāds puisis iet no Jaunjelgavas līdz leišu robežām. Sastop savādnieku, un abi iet kopā. Svešais atklāj, ka viņu sauc Jānis, un viņš iesāk stāstīt savu dzīves stāstu.
Jānim ļoti patīk Aija, viņš no meitenes kautrējas. Abi runā par Jāņa pārcelšanos uz „Lapām” – mājām, kurās strādā Aija. Aija iedod Jānim riekstus. Uzzina, ka meitenei ir 16 gadi, bet Jānim – 15.
Jānis skolā palaidies, jo nedēļu nav redzējis Aiju. Jānis dodas pastaigā un cer satikt Aiju, bet pamana to tikai uz īsu brīdi.
Jurģi, Jānis saslimis, nepārtraukti domā par Aiju. Jānim atbrauc pakaļ, lai vestu puisi uz „Lapām”, kur viņš strādās par ganu. Viņa guļasvietas iekārto klētī, kur viņš gulēs vienā istabā ar Aiju. Sāk dzīt lopus ganībās.
Vakars, Aija atnāk pie Jāņa uz ganībām un atved Jozu – 8 gadus vecu puisēnu no leišiem, kurš palīdzēs Jānim darbā. Paēd vakariņas, Aija noliek Jāni un Jozu gulēt, pati nozūd.
Jānis un Joza plūkā lupatiņas, Jānim šis darbs nepatīk. Saimnieks piedāvā Jānim pavagot, bet viņam tas neizdodas un Miķelis (Aijas pielūdzējs) viņu izsmej. Pie brokastīm Miķelis puisi kaunina, Aija ar Jāni nerunā. Joza ilgojas pēc mātes.
Sāk dzīt ganos govis. Jānis runā ar Aiju par mācībām un grāmatām, abi satuvinās.
Pēteriene (kalpone) slima, tādēļ Jānim jāgana viņas vietā (piektdienā). Izradās, ka patiesība Pēteriene dzemdējusi dēlu. Pēteris uzsauc visiem šņabi, Jānim negaršo. Jānis nojauš, ka Aija esot gulējusi viņa gultā. Aija aicina Jāni pagulēt savā gultā, aizbildinoties, ka tā ir mīkstāka.
Ierodas Duļļi. „Lapās” pamatīgs satraukums, jo saimnieces sāncense Marija ieradusies.
Atved Ievuku – jaunu meiteni, kura palīdzēs mājas darbos. Viņa stāsta Jānim visādas tenkas, viņa nemitīgi vēlas runāt ar Jāni.
Pēteris piedāvā Jānim pļaut, viņam sāk izdoties. Aija sāk pieķerties Jānim. Ievuks stāsta Jānim, ka atradusi šķūnī vēstuli, ko saimnieks tur ielicis. Jānis apgalvo, ka tajā rakstīta ziņģe un savāc vēstuli.
Jānis ar vectēvu pļauj, viņš izaicina Miķeli uz pļaušanas sacensībām, Miķelis it kā tielējas, bet beigās piekrīt. Miķelis it kā padodas, bet patiesībā Jānis uzvar.
Aija ar Jāni krauj sienu šķūnī. Aija stāsta, ka saimnieks ar saimnieci apprecējušies ļoti jauni un īsti nemīlot viens otru, tāpēc nemitīgi strīdas. Aija norauj Jāni zemē un noskūpsta.
Saimniece Jānim jautā par ziņģi, Jānis neko nestāsta.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1140350
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties